Aggasztó, ami a kukoricával történik: 2030-ra tényleg alig lesz termés a földeken?

Aggasztó, ami a kukoricával történik: 2030-ra tényleg alig lesz termés a földeken?

agrarszektor.hu
Kétségtelen, hogy a kukorica a világ egyik legfontosabb és legalapvetőbb haszonnövénye, de a klímaváltozás hamarosan szignifikáns csapást mérhet rá, megzavarva a globális élelmiszerbiztonságot is - derül ki egy új NASA tanulmányból. A kukorica a világon az egyik legelterjedtebb haszonnövény, 2030-ra azonban majdnem a negyedével csökkenhet a hozama, ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben halad.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez a lehangoló konklúzió egy nemrégiben a NASA tudósai által közreadott tanulmányból származik, amelyhez fejlett számítógépes modellezést alkalmaztak, hogy megvizsgálják a várható hőmérsékletemelkedést, az esőzés mintázatait, valamint a növekvő üvegházgáz-koncentrációt az atmoszférában. A modellek azt mutatták, hogy sok trópusi régió, amelyek jelenleg a kukorica termelésre támaszkodnak, túl forróvá válhatnak a termesztéshez - írja az Origo.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Jonas Jagermeyr, a NASA tudósa, a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott, hogy nem számítottak rá, hogy ilyen alapvető elmozdulást észlelnek a kukorica hozamában a korábbi, 2014-ben végzett klíma és gabona modellekhez képest. A jelenlegi termelés 20 %-os csökkenésnek súlyos következményei lehetnek világszerte.Az USA, Kína és Brazília jelenleg a világ legnagyobb kukorica termelői. De a kukorica Közép-Ázsia, Nyugat-Afrika és Közép-Amerika sok részén szintén fontos terménynek számít Ezekben a régiókban az elkövetkező évtizedben kivétel nélkül csökkenhet a hozam.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tanulmány azt is megállapította, hogy a búza, ami a második legfontosabb emberi fogyasztásra termesztett termény (az első a rizs), jobban boldogulhat egy új, melegebb világban. Hozama 17%-kal megugorhat 2030-ra, a tanulmány szerint. A kutatók két modellt alkalmaztak, hogy szimulálják a kukorica viselkedését. Először azt modellezték, hogy a Föld klímája hogyan fog reagálni a különböző lehetséges üvegházgáz-forgatókönyvekre egészen 2100-ig. A hőmérséklet változásokra és az esőzésekre fókuszáltak, de a szén-dioxid talajkoncentrációjára is, ami hatással lehet a fotoszintézisre, és ezért a növényi fejlődésére.

Még optimista klímaváltozás forgatókönyv szerint is, ahol a társadalmak ambíciózus erőfeszítéseket valósítanak meg hogy limitálják a globális hőmérséklet emelkedést, a globális mezőgazdaság egy új, klíma valósággal szembesül. És a globális élelmiszer rendszer egymással való összekapcsolódásával, még egyetlen régió kenyeres kosarában lévő hatások is világszerte érezhetők lesznek  

- vélekedett Jagermeyr.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a modellek a vizsgált haszonnövények reakcióját hosszú időszakon át szimulálták, a tudósok azt mondják, hogy ezért világosan meg tudják különböztetni a klímaváltozás hatásait az időjárás okozta normál hozambéli variabilitástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?