Lesújtó eredményekkel zárult az aratás Békésben: nem sok gazda örülhet

Lesújtó eredményekkel zárult az aratás Békésben: nem sok gazda örülhet

MTI
Befejeződtek az őszi aratási munkák Békés megyében. Napraforgóból és kukoricából is lényegesen kevesebb termett az előző évekhez képest; a csapadékhiány a vetéseket is nagyban veszélyezteti. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közel 83 ezer hektárról 215 ezer tonna napraforgót takarítottak be, a termésátlag 2,6 tonna lett hektáronként. Kukoricát 104 ezer hektáron vetettek, a terület 98 százalékáról tudták csak betakarítani a termést, ami 4,5 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett 459 ezer tonna lett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, bár a korábbi évek napraforgó-termésétől 10-15 százalékkal elmarad az idei mennyiség, a termény minősége jó: legtöbb helyen eléri a szabványt. Van, ahol az olajtartalom kiemelkedő, 48-50 százalékos. Ez tonnánként akár 10-13 ezer forinttal is emelheti a felvásárlási árat, amely most 205-215 ezer forint között mozog; de a csúcsár 220 ezer forint volt tonnánként. A szakember szerint ugyanakkor ez a magas ár nem érvényesült kellőképp, a gazdák ugyanis a termés 30-40 százalékát előre lekötötték 140-160 ezer forintos tonnánkénti áron.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megyei kukoricatermést Barabás Béla tragikusnak nevezte. Kifejtette: az aszály legerősebben Békés megyét érintette; a terményt jellemzően 16-17 százalékos víztartalommal takarították be, emiatt szárítani kell. Az energiaköltségek emelkedése azonban növeli a szárítási költségeket; ráadásul a gazdák többsége 60-62 ezer forint tonnánkénti árra szerződött le. Az előszerződések kötésekor ez csúcsárnak számított, figyelembe véve az előző évi 38-45 ezres árakat - jegyezte meg. Hozzátette, még így is előfordult, hogy a termelők több termésre szerződtek le, mint amennyi termett nekik, ez fedezeti felvásárlást idézett elő, ami szintén áremelő hatású. Mindezek miatt a titkár szerint a kukoricatermelők legjobb esetben nullás, jellemzően inkább negatív eredményt produkáltak az idén.

A nagy csapadékhiány miatt nem haladnak megfelelően az őszi vetések sem. Őszi káposztarepcéből eleve kevesebb területet terveztek bevetni a gazdák a korábbi évekhez képest, és még kevesebb helyen nőtt ki a már elvetett mag. Barabás Béla tud olyan területről, ahonnan már ki is szántották a repcét, pedig a vetőmag ára is 15-30 százalékkal emelkedett, és a műtrágya ára szintén megháromszorozódott-megnégyszereződött. A nagy szárazság miatt többször kellett ugyanazt a területet felszántani, ami a gázolaj árának emelkedése miatt további költségnövekedést okoz. A csapadék hiánya miatt kérdéses, hogy a kikelt őszi árpa és búza megnő és megerősödik-e kellőképp a tél előtt. Ezek éreztetni fogják hatásukat a jövő évi betakarítási adatoknál is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kulcsár László elmondta, bár 15 ezer hektáron terveztek a gazdák őszi káposztarepcét vetni, csak 9750-en végeztek a munkával. Őszi árpa 24 500, őszi búza 93 ezer hektáron terem majd. Az őszi mélyszántásoknak csak a 10 százalékát tudták mostanáig elvégezni a termelők. A Békés Megyei Kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának adatai szerint csaknem 12 ezer ügyfél részére több mint 12,7 milliárd forint agrártámogatási előleget fizettek ki mostanáig.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?