Élesedik az orosz-ukrán konfliktus: kőkemény árrobbanás jöhet a magyar boltokba

Élesedik az orosz-ukrán konfliktus: kőkemény árrobbanás jöhet a magyar boltokba

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán konfliktus mondhatni, hogy jelenleg behálózza mindennapjainkat. A kialakult helyzet önmagába véve is szörnyű, a gazdasági háttérről nem is beszélve. A mezőgazdaság sem marad érintetlen, ezt jól mutatja az is, hogy a két ország közötti feszültségek miatt már egyre magasabb a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzése a határidős piacokon. A feldolgozók ugyan próbálnak alternatív ellátási útvonalakat találni, de az elemzők és kereskedők szerint a konfliktus jelentősen felhajtja majd a világpiaci élelmiszerárakat, amelyek már így is többéves csúcsok közelében vannak. Az étolajat például megvédi az árstop, de a kenyér nem biztos, hogy ilyen "szerencsés" lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel Ukrajna és Oroszország a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékát, a világ kukoricakészletének 19 százalékát és a világ napraforgóolaj-kivitelének 80 százalékát adja, a kereskedők aggódnak, hogy bármilyen katonai összecsapás hatással lehet a terményforgalomra, és az importőrök tömeges rohamot indíthatnak el a fekete-tengeri régióból származó készletek pótlására. Ahogy az sem kizárható, hogy a nyugati országok szankciói hatására Oroszország korlátozza a kivitelt - írja a Napi.hu. A chicagói búza határidős jegyzései kedden több mint 2,5 százalékot ugrottak, a kukorica 7 hónapos csúcsot ért el, és a szójabab is drágult. Mindhárom kulcsfontosságú élelmiszer- és takarmány-összetevő mintegy 40 százalékkal emelkedett a 2021-es mélypontokról, amit a globális termelés csökkenése és a robusztus kereslet is elősegített - összegezte az adatokat a Reuters.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A National Australia Bank agrárgazdasági közgazdásza szerint a fekete-tengeri régióból érkező szállítások zavarai hatással lesznek a globális készletekre, a közel-keleti és afrikai vásárlók vélhetőlen alternatív forrásokat fognak keresni. A Refinitiv szállítási adatai szerint 2021-ben az orosz búzaexport mintegy 70 százaléka a közel-keleti és afrikai vevőknek ment. A kereskedők úgy gondolják, hogy a fokozódó feszültségek máris arra késztettek néhány vevőt a régióban, hogy más beszállítókhoz irányítsa át a hajókat, mivel attól tartanak, hogy egy esetlegesen kitörő háború hosszas rakodási késedelmekhez vezethet. A hajók egyébként kerülik a Fekete-tengert, ellátási zavarok pedig már most is vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ENSZ Élelmezési Ügynöksége szerint a világ élelmiszerárai már most is 10 éves csúcsok közelében mozognak, amit a búza és a tejtermékek iránti erős kereslet vezet - közölte az ENSZ Élelmezési Ügynöksége tavaly év végén. Magyarországon 2022. januárban a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, 2021. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4 százalékot emelkedtek - az ukrán válság azonban még feljebb lökheti ezt a szintet, de a fogyasztókat elkerülheti az élelmiszer-árstop miatt, a kenyér és a liszt ára viszont kilőhet a magyar boltokban is. A mezőgazdasági piacokat a nyersolaj árának emelkedése is támogatja, mivel a mezőgazdasági termékeket egyre nagyobb mértékben használják fel alternatív üzemanyagok előállításához. Ráadásul a szállítmányozási költségek is elérhetik a bolti árakat a feldolgozott élelmiszereknél.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?