Újabb csapást mérhet a háború Európára: bajba kerülhet a török zöldségszállítás

Újabb csapást mérhet a háború Európára: bajba kerülhet a török zöldségszállítás

agrarszektor.hu
A Török Kertészek Szövetségének (TürkHal) közleménye szerint az orosz-ukrán háború kitörése óta 80%-kal csökkentek az Oroszországba irányuló szállítások. Ukrajnán keresztül nem lehet szállítani, kerülőként Lengyelország és Grúzia (Georgia) jöhet számításba, de mindkét útvonal hosszadalmas.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A török frisspiaci zöldség és gyümölcs export egyharmadát Oroszországban értékesítették 2021-ben, ezért most a legfontosabb, évi 1,13 milliárd dolláros külpiac vált elérhetetlenné, vagy nehezen megközelíthetővé. Legalábbis közúton, mert az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit arra biztatja a beszállítókat, hogy az exportot ezután tengeri útvonalon bonyolítsák. A feltorlódott, bizonytalan sorsú zöldségszállítmányok miatt Törökország egyes régióiban 30-40%-kal csökkent a termékek ára, mivel a friss zöldségek nem tárolhatók el sokáig, a lehető leghamarabb túl kell adni rajtuk. Az árzuhanás önmagában is jelentős gond, különösen, ha hozzávesszük, hogy januárban a törökországi infláció túllépte az 54%-ot - írja a FruitVeb

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?