Hatalmas siker: újabb magyar pálinka kapott uniós oltalmat

Hatalmas siker: újabb magyar pálinka kapott uniós oltalmat

MTI
Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült, az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén - közölte az agrártárca az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet. A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát - ismertetik a közleményben.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót terméke népszerűsítésében. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?