Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól: ennyibe kerülhet a csirkehús

Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól: ennyibe kerülhet a csirkehús

agrarszektor.hu
Meglehetősen kérdéses, hogy az élelmiszer árstop májusi kivezetését követően mi történik majd a baromfitermékek árával, de egyes számítások szerint nem kizárt a 2-3 ezer forint közötti csirkehúsár sem. Rengeteg a befolyásoló tényező, sok múlik például az aktuális inputárakon, illetve azon, mennyire koncentrálnak a veszteségkompenzálásra a cégek. Ugyanakkor a fogyasztói reakciókkal is számolni kell, hiszen nem tudni, hogy a valós költségek miatt szükséges áremelések mennyire fogják vissza a fogyasztást, tekintve, hogy előreláthatólag a sertéshús is jelentős mértékben drágulhat ekkortól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly válságban vannak a magyar baromfitartók, egyre súlyosabb gondokat okoznak ugyanis az ágazatnak az extrém szintre drágult takarmányok, illetve az energia- és üzemanyagár-emelkedés. Habár gabonaexport korlátozása átmenetileg visszafogta az árakat, továbbra is gond, hogy a hazai gabona, nem jut el az állattartásig. 

A takarmánykeverők nagy része elsősorban a fix és régebbi partnereket szolgálja ki, a frissen beeső rendeléseknél a szabad keverők egy része már nem is ad árajánlatot. A termelők úgy tapasztalják, hogy annyira gyorsan változnak a termelés költségei, hogy nem tudnak sem a vágóhidak, sem a kiskereskedelem felé olyan gyorsan árat emelni, hogy a veszteségeket valamelyest kompenzálni lehessen

- mondta az Index-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Hozzátette, attól függően, hogy egyes cégeknek, termelőknek milyen a takarmányellátása, milyen árazású a gáz- és áramszerződése, meglehetősen eltérő a baromfitartók helyzete. 

Az tény azonban, hogy a napi vagy havi árazású energiaszerződéseknél a háború miatti hihetetlen, akár több tíz-, vagy épp majdnem százeurós, egyik napról a másikra jelentkező gázáringadozások miatt szinte lehetetlen akár csak prognózist is mondani arról, hogy mekkora áremelés kellene ahhoz, hogy ezt ellensúlyozni is lehessen legalább a működés fenntartása érdekében. A BTT információi szerint a kisebb broilercsirke-előállítók közül sokan fontolgatják, hogy végleg abbahagyják a tevékenységet.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Csorbai Attila szerint az szinte biztos, hogy az az óvatos pozitív várakozás, miszerint idén ismét emelkedhet a vágócsirke-termelés volumene, a háború miatt elfelejthető. Emellett az is borítékolható, hogy a takarmány-, energia- és üzemanyagár-emelkedés függvényében csökkenhet a telepített állomány, és így a kibocsátás is. 

A fogyasztók ebből egyelőre keveset éreznek, mert a csirkemellfilé és far-hát árrögzítése most még visszafogja a többi baromfitermék drágulásának ütemét is, de meglehetősen kérdéses, hogy az árstop májusi kivezetését követően mi történik majd. Rengeteg a befolyásoló tényező, nem tudni például, hogy a hazai gabonahozamokat mennyire befolyásolja az idei, hosszú ideje tartó aszály, de sok múlik az aktuális inputárakon is. Komoly hatása lehet annak is, hogy mennyire koncentrálnak a veszteségkompenzálásra a cégek, illetve annak, hogyan reagálnak a fogyasztók arra, hogy a valós költségek miatt áremelésekre van szükség. Egyes számítások szerint nem kizárt a 2-3 ezer forint közötti csirkehúsár sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58