Meglesz még az árstop böjtje: bármikor beüthet az étolaj-krízis Európában

Meglesz még az árstop böjtje: bármikor beüthet az étolaj-krízis Európában

agrarszektor.hu
Drámai mértékben emelkedik a napraforgó-étolaj fogyasztói ára azokban az európai országokban, amelyek nem vezettek be árstopot vagy más, ármérséklő intézkedést. Az étolaj áremelkedése ráadásul további költségnövekedést is okoz a fogyasztóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly kínálat-visszaeséssel kell számolnia Európának a sütéshez és főzéshez használt, a legelterjedtebb zsiradékból, a napraforgóolajból. Ez abból következik, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanását követően a napraforgó- és az olajimport azonnal leállt, mivel a szállítási útvonalak és Ukrajna logisztikai infrastruktúrája a harcok közepette nagyrészt megbénult, megrongálódott vagy megsemmisült - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az Európai Unió összességében meglehetősen kevés élelmiszert és alapanyagot importál Ukrajnából, ám a napraforgó és az étolaj éppen ezek közé tartozik.

Az étolaj tehát fogytán van Európában, a súlyos hiány pedig az egekbe emeli az árakat. A napraforgóolaj jelentős drágulása ráadásul már a háború kitörése előtt elkezdődött. Gyors megoldás nincs: az EU adottságai lehetővé teszik az önellátást, ám a saját termesztésből származó alapanyagból készült étolaj leghamarabb csak az ősz végén kerülhet a boltok polcaira.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az alternatív sütőolajak ezúttal nem nyújtanak valódi alternatívát. A sokak által kritizált pálmaolaj ára is az egekbe szökött azt követően, hogy a koronavírus-járvány miatt Malajziába, a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelő országába hosszú ideig nem engedték be a vendégmunkásokat. Így jelentősen visszaesett a pálmaolaj-mennyiség, amelynek az ára szintén jelentősen, 60%-kal drágult, közben a kereslet is nőtt.

A Guardian összefoglalója szerint a repceolaj sem képes helyettesíteni az ukrán szállítmányokat. Ennek oka szintén az alacsony terméshozam, mivel a szélsőséges időjárás miatt a nagy termővidékeken komoly kár érte az ültetvényeket. Összességé­ben a koronavírus-járvány miatt az ellátási láncokban kialakult fennakadások és a szállítási költségek emelkedése is szűkíti a készletek feltöltésének lehetőségeit. A lap szerint Nagy-Britannia lakosai korábban sosem tapasztalt áremelkedéssel kell, hogy szembesüljenek. A húszliteres napraforgó-étolaj a márciusi 22 fontos átlagárról mára negyven fontra drágult, vagyis 9600 forintnak megfelelő összegről 17 500 forintra emelkedett. Belgiumban a sültkrumpli-árusok és az éttermek már jelezték, hogy segítségre lesz szükségük az áremelkedések miatt, ugyanis a napraforgóolaj drágulása hatására árat kell emelniük. Annak mértéke ugyanakkor nem lehet szélsőséges, ellenkező esetben a fogyasztás is visszaesne.

Az étolaj ára gyakorlatilag szinte minden feldolgozott élelmiszer árát tovább emeli, tovagyűrűző hatásai közül pedig kiemelendő a vendéglátás szolgáltatásainak várható drágulása. Magyarországon a kormány árstopot vezetett be, ami érinti az étolajat is. A kereskedők nem emelhetik fel az árakat a tavaly októberi szint fölé.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?