Sokan vásárolnak élelmiszert a neten, de nem figyelnek eléggé: itt hibáznak

Sokan vásárolnak élelmiszert a neten, de nem figyelnek eléggé: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Új, online ismeretterjesztő anyagokat készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lakosság számára. Az "Étrend-kiegészítő útmutató" és "Az élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok" című tájékoztatók célja a fogyasztói tudatosság növelése, a lehetséges kockázatok csökkentése, valamint a biztonságos élelmiszervásárlás feltételeinek a megteremtése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új, online ismeretterjesztő anyagokat készített a Nébih a lakosság számára - írják. Az "Étrend-kiegészítő útmutató" és "Az élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok" című tájékoztatók célja a fogyasztói tudatosság növelése, a lehetséges kockázatok csökkentése, valamint a biztonságos élelmiszervásárlás feltételeinek a megteremtése.

Bár az előző években is gyorsan növekvő tendencia volt megfigyelhető, a pandémia idején hirtelen és a vártnál nagyobb arányban gyorsult fel az online vásárlás. Átlagosan több mint 60%-kal emelkedett az internetes élelmiszervásárlók száma az Európai Unió országaiban, és ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető. Az internetes kereskedelem bővülő kínálata és a határon átnyúló kereskedelem sajátosságai egyre nagyobb kihívás elé állítják a hatósági szakembereket. A közérdekű bejelentések alapján főként az étrend-kiegészítők, különösen azok online-kereskedelme okoz az anyagi kár mellett az egészséget is veszélyeztető problémákat.

Figyelembe véve a növekvő keresletet az étrend-kiegészítők iránt, a Nébih 2021-ben felmérést végzett ezek fogyasztási, vásárlási szokásaival kapcsolatban. A mintegy 500 fő részvételével zajlott kutatás rámutatott arra, hogy bár sokan (a válaszadók 85%-a) fogyasztanak étrend-kiegészítőt, az alapvető információkkal, a termékkör sajátosságaival már nincsenek teljesen tisztában a vásárlók.

A hatósági tapasztalatok szerint a hivatal szeretne a lakosság kezébe olyan segítséget adni, mellyel nagyobb eséllyel ki lehet szűrni a gyanús termékeket. Az online vásárlást segítő útmutató többek között abban segít, hogy hogyan ellenőrizhető az adott honlap biztonságossága, mely oldalakat kerüljék, melyek a kötelezően megjelenítendő információk egy termék, illetve az árusító weboldalon, mit kezdjünk az egzotikus növényi összetevőkkel és milyen egyéb gyanús jelekre kell figyelni. Az étrend-kiegészítőkről szóló útmutató eligazít az étrend-kiegészítők, gyógyszerek és egyéb terméktípusok között. Kiderül belőle például, hogy élelmiszernek számít-e az étrend-kiegészítő, lehetnek-e kockázatai, létezik-e engedélyeztetés, milyen speciális jelölési szabályai vannak és hogyan vásárolhatók tudatosan, körültekintően az ilyen jellegű készítmények.

Az étrend-kiegészítő témájú útmutató a következő linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166172/Nebih_etrend-kiegeszito_utmutato.pdf/

Az élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok témájú útmutató a következő linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166172/Nebih_online_elelmiszer_vasarlas_utmutato.pdf/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?