Megszólalt Gulyás Gergely: új részletek derültek ki az árstop meghosszabbításáról

Megszólalt Gulyás Gergely: új részletek derültek ki az árstop meghosszabbításáról

agrarszektor.hu
Kormányinfót tartott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, az élelmiszerárstop és a benzinárstop meghosszabbításáról szóló bejelentésével kapcsolatban is elárult néhány részletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2018 és 2022 közötti kormányzati ciklus utolsó kormányülésén elhangzottakról tartott kormányinfót Gulyás Gergely. A politikus elmondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt egész Európában emelkednek az árak, magas az infláció. Ahogy a világpiaci árak növekednek, úgy nő a kormány által elrendelt árstopok jelentősége is. Az árstop és a rezsicsökkentés mostanra több mint 5 százalékponttal csökkenti az inflációt, amely így is 8,5% körül van. Az intézkedések nélkül 13% feletti infláció lenne - emelte ki Gulyás Gergely.  Mivel május 1-jén az élelmiszerárstop, május 15-én pedig a benzinárstop járt volna le, a kormány úgy döntött, hogy amíg ezekkel féken lehet tartani az inflációt, addig helyes ezeknek a fenntartása.

A kormány döntése értelmében az élelmiszerárstopot július 1-ig, a benzinárstopot pedig július 15-ig meghosszabbítják. Gulyás Gergely elmondta, hogy amíg a jelenlegi európai helyzet a helyzet fennáll, addig fenn fogják tartani az árstopokat. Ezeket a jövőben 2-3 héttel a lejáratuk előtt meg fogják vizsgálni, és a körülményeket mérlegelve fognak dönteni azok esetleges meghosszabbításáról.

Arra a kérdésre, hogy az élelmiszer-kiskereskedők kapnak-e bármiféle kompenzációt, Gulyás Gergely elmondta, hogy a gazdaság ezen szereplői most megszenvedik az árstopot, de amúgy óriási profitot realizálnak, ezért külön kompenzációra esetükben nincs szükség. Az intézkedés éves szinten 50 milliárd forintba kerül, de ezt a költséget nagyrészt a multik szenvedik el, a kiskereskedőket csak kisebb mértékben érik a veszteségek. A miniszter az élelmiszerárstop kapcsán beszélt arról is, hogy a hatóságok ellenőrzéseik során kifejezetten kevés olyan esettel találkoztak, amikor a kereskedők az intézkedéssel nem érintett termékek árának emeléssel próbálták pótolni a kiesett jövedelmeiket.

A Bige László ügyét illető kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy egy bírósági döntés már jóváhagyta a GVH ítéletét. A most benyújtott új jogorvoslati kérelmet a miniszter nem kommentálta, mondván, erről szintén a bíróságnak kell döntenie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06