Ez durva: egyre több ilyen élelmiszer lehet a magyar boltokban a háború miatt

Ez durva: egyre több ilyen élelmiszer lehet a magyar boltokban a háború miatt

agrarszektor.hu
Egyre inkább úgy tűnik, hogy bekövetkezhet az, amit már néhány hónapja rebesgetnek: egyes élelmiszer-alapanyagokból akkora hiány léphet fel, hogy a gyártók kénytelenek lesznek változtatni a receptúráikon. A Nébih oldalán már olvasható is az 'Élelmiszer-összetevő helyettesítőben', hogy a Szegedi Paprika Zrt. több termékét is bejegyeztette, nevezetesen az összetevők közül minden esetben sertészsírra cserélnék a napraforgóolajat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A változtatás egyelőre 21 terméket érint a vállalatnál, olyan ételeket mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, töltött káposzta, húsgombóc paradicsom mártásban vagy éppen a lencsefőzelék kolbásszal. Ezekben az élelmiszerekben tehát a vállalat saját közlése szerint a jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék - írja a Pénzcentrum. Ez azonban valószínűleg nem csak ezt az egyetlen vállalatot fogja érinteni, az idő előrehaladtával és a háború elhúzódásával tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kényszerűségből kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami mást használni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A napraforgóolaj kiváltásáról például Magyarországon is folynak az egyeztetések már. Az látszik, hogy akár tömegesen is várható a receptúrák megváltozása, de persze ez a változás nem egy-két nap alatt fog végbemenni, hiszen a megszokott minőséget tartani kell. Mindezen kívül a hatóságnak is el kell számolni azzal, hogy pontosan milyen összetevőkből készülnek az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?