Gondok lehetnek a konzervdobozokkal Magyarországon a mariupoli acélmű lerombolása miatt

Gondok lehetnek a konzervdobozokkal Magyarországon a mariupoli acélmű lerombolása miatt

agrarszektor.hu
Veszélyezteti a hazai konzervipari cégek göngyölegellátását az ukrajnai Mariupolban található acélmű lerombolása, mivel a vállalat beszállítója volt a konzervdobozok alapanyagául is szolgáló, hengerelt acéllemezeket és terméket gyártó európai társaságoknak. A konzervipari cégek az ukrán acélgyár termelésének kiesése miatt további konzervdoboz-drágulástól, illetve átmeneti göngyölegbeszerzési gondoktól tartanak a nyártól induló új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihathat - közölte az agrárszektor.hu-val Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Az ukrán acélgyár ugyanis jelentős beszállítója volt azoknak az európai cégeknek, amelyek hengerelt acéllemezeket gyártanak, illetve azokból különböző termékeket - például konzervdobozokat - készítenek.

A mariupoli acélmű termelésének kiesése azzal a veszéllyel járhat, hogy a hazai konzervipari társaságok a nyártól induló idei zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban nehezebben juthatnak göngyölegekhez. A cégek Sebesta Péter szerint arra törekednek, hogy a szezon kezdetére a konzervdobozok - és az üveggöngyölegek - nagy részét beszerezzék, illetve tradicionális beszállító partnereikkel olyan szerződéseket kössenek, amelyek a hiányzó csomagolóanyagok későbbi biztonságos megérkezését garantálják. A vállalatok most is ezt a gyakorlatot követik, és szükséges göngyölegeik beszerzéséről igyekeznek gondoskodni, de az orosz-ukrán háború következményei miatt előfordulhat, hogy zavarok lépnek fel az európai csomagolóanyag-ellátási láncban is.

A háborús konfliktus másik negatív következménye az lehet, hogy a konzerviparban felhasznált fémdobozok tovább drágulnak. Iparági információk szerint a göngyölegárak jelentős emelkedése az általános világpiaci alapanyagár-növekedési trend részeként már tavaly elkezdődött, és a háború hatására most tovább fokozódhat. A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti. Mindez tovább erősíti az iparágban is megmutatkozó áremelési kényszert, amely más költségtényezők folyamatos növekedése miatt is nehéz helyzetet teremt a vállalatok számára - húzta alá Sebesta Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?