Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

agrarszektor.hu
Európa és Közép-Ázsia országai - köztük Magyarország - elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is. Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott - az ukrán háború által súlyosan érintett - élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója a nevében elhangzott záróbeszédban azt üzente, hogy sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását, ugyanis a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen. Ahogy a szakember fogalmazott, ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek együtt és koordinálva cselekednek, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről, valamint a hiányos táplálkozásról és az egészségtelen étrendről.

Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére

- tette hozzá Csü Tung-jü.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájáért és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentuma a júniusi FAO Tanácson is bemutatásra kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58