Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok a jövőben?

Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok a jövőben?

agrarszektor.hu
Sertészsírral helyettesítik a napraforgóolajat egyes konzervekben. A lépésre az orosz-ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák kapcsán került sor, a nehéz helyzetbe került élelmiszergyártókat segítendő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, ami átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben - írta meg az Infostart a Tudatos Vásárlók Egyesületének emlékeztetője alapján. Mint ismeretes, az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány (napraforgóolaj) miatt hozták meg, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium indoklása szerint a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje. A határozat értelmében az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre.

Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy az eladó helyen kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat. Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

Az érintett termékek listája az egyesület szerint nem rövid, a Szegedi Paprika Zrt. mintgy negyvenféle konzervjéről van szó. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02