Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről

agrarszektor.hu
Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a World Processing Tomato Council (WPTC). Az ukrajnai helyzet miatt ráadásul az is bizonytalan, hogy ezt a mennyiséget sikerül-e betakarítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WPTC 2022. június 3-án kiadott előrejelzésében mintegy 38,8 millió tonnás globális termést prognosztizál az idei évre, ami csaknem egymillió tonnával kevesebb, mint a szervezet márciusban kiadott, első becslése, ráadásul főleg az orosz-ukrán háború miatt az is bizonytalan, hogy a csökkentett mennyiséget sikerül-e majd betakarítani - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A WPTC márciusban még 2%-os éves növekedést becsült, ám az új prognózisban szereplő globális termésadat már valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es volumen. De mi várható idén? A WPTC szerint az egyes országokban erre lehet számítani az 2022-ben a feldolgozásra kerülő mennyiségek tekintetében:

AMITOM régió

Magyarország: a kiültetések április vége és május 25. között gyakorlatilag befejeződtek, csak kisebb területeken maradtak el a munkálatokkal esőzések miatt. A helyrevetéses területeken (a teljes terület 30-35%-a) május végén viharos szelek okoztak kisebb károkat, de a 2022-es évre vonatkozó 100 ezer tonnás prognózist továbbra is fenntartja a WPTC.

Franciaország: Március végén kezdődtek a kiültetések, és június elejére végeztek is a munkálatokkal. Az időjárás általában megfelelő volt, kivéve a csapadékhiányt, illetve egyes állományokat május végén egy akár 34°C-os napi csúcshőmérséklettel jelentkező hőhullám kiégetett, ezeket újra kellett ültetni. A betakarítás előreláthatóan a szokásosnál korábban fog kezdődni, a márciusi 170 ezer tonnás előrejelzést a WPTC 155-160 ezer tonnára csökkentette.

Görögország: a kiültetés befejeződött, lokálisan előforduló jégesőkön kívül, melyek kártétele még felmérés alatt áll, komolyabb probléma nincs, bár a jégverést követően gombás betegségek kialakulásától tartanak. Csak kis területeket kellett újratelepíteni, a WPTC termésbecslése nem változott, várhatóan 380 ezer tonna körül alakul majd a betakarított mennyiség.

Portugália: A kiültetések befejeződtek, csak lokális esőzések hátráltatták a munkálatokat. Voltak ugyan melegebb napok, de hőhullámot Portugáliában nem tapasztaltak, ezért az állományok állapota jónak mondható. A tavalyinál kisebb termőterület várható, de a csökkenés nem lesz számottevő. A WPTC 1,45 millió tonnás betakarított mennyiséget prognosztizál.

Olaszország: Az északi régióban jelenleg a kiültetések 92%-ánál tartanak, de június közepére mindenhol végeznek. A végleges termőterületet ekkor lehet megmondani, de minden bizonnyal csökkenni fog az előző évhez képest. A májusi időjárás igen szokatlan volt, a 30°C feletti hőmérsékletek jelentősen meggyorsították az állományok fejlődését, ezért úgy néz ki, hogy a betakarítás a szokásosnál egy héttel korábban, július 20. környékén megkezdődhet. Az állomány állapota megfelelőnek tűnik, csak az aszály adhat okot az aggodalomra, mivel a folyók vízszintje is alacsony, bár a paradicsomföldek nagy része Olaszországban kutakról öntözött, ezért más kultúráknál, például a kukoricánál kevésbé van kitéve a vízhiány kockázatának. A WPTC előrejelzése az északi régióra 2,75 millió tonna (2021-ben még 3,1 millió tonnát dolgoztak fel).

Délen a termelők és a feldolgozók között már született egy megállapodás a minőségi követelményekről és a felvásárlási szabályokról, de az árról még nem sikerült megállapodni. A szerződéseket június 15-ig kell aláírni a termeléshez kötött támogatások miatt, ezért még 15-e előtt várható, hogy az árakról is megegyezés születik. A terület a tavalyihoz képest biztosan csökken, különösen Foggia környékén, ahol nagy számban alternatív kultúrák termesztésére tértek át a gazdák. A WPTC előrejelzése 2,65 millió tonna a déli régióra, Olaszország egészére pedig 5,4 millió tonna (nem változott a márciusi prognózis adataihoz képest).

Spanyolország: a kiültetés a napokban fejeződik be, de a végső idei termőterület még nem ismert. Az Extremadura régióban esőzések hátráltatták a kiültetést (körülbelül egy hét csúszással lehet számolni), míg Andalúziában egy hónappal később fog kezdődni a betakarítás. Május végén egy hőhullám (34-37°C) is elérte Extremadurát, így egyes állományokat pótolni kellett. Jelenleg még 2,5 millió tonnás termést becsül a WPTC, de könnyen lehet, hogy ezt a számot majd lefelé kell módosítani.

Oroszország: a mostani politikai és háború körülmények között nehéz biztosat mondani. Egyrészt a kiültetés 80%-ával már végeztek, az időjárás is kegyes volt idáig, ezért nem lenne ok változtatni a 600 ezer tonnás előrejelzésen. Másrészt viszont már most kezdenek látszódni az izoláció hatásai: hiányosak a vetőmag-készletek, nincs elegendő gép, alkatrész, szakember, növényvédő szer és műtrágya sem.

Ukrajna: a háborús körülmények között egyes helyeken folyik ugyan a kiültetés, de az idei termés volumenét legfeljebb 200 ezer tonnára becsüli a WPTC.

Törökország: A déli országrészben már befejeződött a kiültetés, és a vártnál kevésbé csökkent a termőterület, mivel a gazdák közül a korábban véltnél sokkal kevesebben tértek át alternatív kultúrákra. Északon még zajlanak a munkálatok, és itt a borsót követően utólag is bevonnak területeket (ezek hozama nyilván alacsonyabb lesz, és várhatóan kézi szedést alkalmaznak majd). Az időjárás meglehetősen hűvös volt, ami lelassította a növények fejlődését. A WPTC 2,1 millió tonnára növelte prognózisát.

Az északi félteke egyéb jelentős termelői

Kalifornia: Az USDA/NASS május 31-én adta ki legfrissebb jelentését, amelyben 10,6 millió tonnás termést prognosztizált csaknem 95 ezer hektáros területről. Ez körülbelül 100 t/ha feletti hozamot jelentene, bár meg kell jegyezni, hogy az utóbbi 3 évben a májusi prognózisnál átlagosan 6,9%-kal kevesebb volt a ténylegesen betakarított termés volumene. A kaliforniai vízhelyzet továbbra is aggasztó, de egyelőre az állományok állapota megfelelőnek tekinthető.

Az USA egyéb államai: A középnyugati államok összesített termelését 450 ezer tonna környékére becsüli a WPTC. Indiana államban időben kezdődött a kiültetés, az állományok hamarosan esőt is kaptak, ami kis mértékben hátráltatta a munkálatokat.

Kína: a termőterület 51,3 ezer hektár körül alakul, és a WPTC nem változtatott 5,8 millió tonnás termésbecslésén. A nyers paradicsom árát a WPTC 72-75 USD/t közé becsüli.

Japán: A márciusi termésbecslés hez képest a 470 hektáros termőterület nem változott 29 ezer tonnás termés várható a WPTC szerint.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?