Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

agrarszektor.hu
Vámhatósági adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Lengyelországba irányuló, Törökország felől érkező almasűrítmény-export volumene. A termelők azonban arra gyanakodnak, hogy a török áru valójában Kínából érkező koncentrátum.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az augusztussal véget érő idényben csaknem ötször annyi (3000 tonna) almasűrítmény érkezett Törökország felől Lengyelországba, mint a 2020/2021-es szezonban (656 tonna), és ebben még nincsenek benne a júniusi és júliusi tételek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Bár ez a volumen még mindig nem számít magasnak a lengyel termeléshez képest, az Ukrajnából Moldovából és Törökországból együttesen érkező AJC import mennyiségét már aggasztóként aposztrofálták a helyi ágazat képviselői. Ennek oka főleg az, hogy az előttünk álló 2022/2023-as szezonban egészen biztos, hogy nem lesz probléma a lengyel léüzemek alapanyag-ellátottságával, magyarul alma lesz elég, de kérdéses, hogy az esetlegesen tovább erősödő import milyen hatással lehet majd az átvételi árakra.

Idén tavasszal például rekordot döntött az Ukrajnából érkező sűrítmény volumene, bár a háború miatt az ukrán szállítások folytatódása kérdéses. A lengyel termelők legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mivel az Egyesült Államok magas importvámokat vetett ki a kínai sűrítményre, az amerikaiak Törökországból szerzik be a hirtelen kanyarral törökké vált kínai koncentrátumot. A lengyelek szerint igen valószínű, hogy (legalábbis részben) az ötszörösére ugró török AJC szállítások mögött pontosan ez a módszer állhat, csak a szállítmányok célpontja ezúttal már Lengyelország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58