Itt a figyelmeztetés: nagyon rossz vége lehet a beporzók eltűnésének

Itt a figyelmeztetés: nagyon rossz vége lehet a beporzók eltűnésének

agrarszektor.hu
További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter miután Váhit Kiriscsi török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel egyeztetett Isztambulban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy kulturális kötelékeink méltó fóruma az isztanbuli Nemzetközi Méhész Kongresszus, hiszen Törökország a világ második méztermelője, míg Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik - írja közleményében az Agrárminisztérium. Hangsúlyozta, jelenleg 1,2 millió méhcsalád található Magyarországon, nagyon fontos szerepet betöltve a magyar ökológia tekintetében. A miniszter pedig Brüsszelben számos javaslatot tett, ami a méhek szerepére és védelmére hívja fel a figyelmet. Ha beporzók nincsenek, akkor világ sincs, mert a beporzás egy kiemelten fontos dolog, ezt pedig támogatnunk kell - tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködés területét. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása. A gazdasági vegyesbizottságok ülésén meg lehet találni azokat a pontokat, melyek mindkét ország számára fontosak. A tárcavezető kifejtette, kiemelten kell azt is támogatni, hogy a két ország oktatási lehetőségeit is megerősítsük. A diákok ugyanis hidat képeznek a két ország között. A magyar-török kapcsolatok fontos alapot képeznek ebben a folyamatban.

Nagy István hangsúlyozta, Törökország meghatározó szerepet tölt be a világ élelmezésében, ami az orosz-ukrán háború, és az energetikai válság jelentette kihívások idején kiemelt jelentőségű. Hazánk és Törökország számára ellátási szempontból is kiemelten lényeges, hogy vége legyen a fegyveres konfliktusnak, mert így garantálható hosszú távon is a globálisan élelmezés-biztonság. A felek agrárgazdasági együttműködése kapcsán Nagy István aláhúzta, tovább kell dolgoznunk azon, hogy a mezőgazdasági termékek hozzáadott értékét tovább növeljük. A tárcavezető köszönetét fejezte ki Törökországnak, hogy támogatja a méhészeti világkiállítás Budapesten történő megrendezését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?