Elképesztő: ki nem találnád, mire használná fel a szőlőmagot ez a magyar fiatal

Elképesztő: ki nem találnád, mire használná fel a szőlőmagot ez a magyar fiatal

agrarszektor.hu
Éves szinten több tízezer tonna borászati hulladék képződik a feldolgozott szőlő után. A megmaradt mag és héj azonban rendkívül értékes alapanyag, ráadásul ezek hasznosítása is történhet környezetbarát módon. Ezt vizsgálja a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese, a technológia szélesebb körű elterjedése pedig az európai zöld megállapodás fontos eleméhez, a körforgásos biogazdaság kialakításához is hozzájárulhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként az EU 2019-ben jelentette meg hosszú távú stratégiáját, az európai zöld megállapodást - írja közleményében a K&H Bank. Ennek egyik fontos eleme a körforgásos biogazdaság kialakítása, illetve az olyan hatékony és fenntartható termelési módszerek, technológiák bevezetése, amelyek úgy növelik a termelékenységet, hogy közben csökkentik a környezeti terhelést. Ennek hazai lehetőségeit vizsgálja Balogh Marcell János, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat alapképzés kategória egyik győztese, aki környezetbarát technológiával oldja meg a borászati hulladékok feldolgozását.

Magyarországon 2019-ben közel fél millió tonna szőlőtermést takarítottak be, aminek nagyjából 30 százalékából készítettek bort. A borgyártás mellékterméke a szőlő héjából, a kacsból és a magból álló törköly, ami a szőlő tömegének körülbelül 10-30 százalékát teszi ki. Ezt a bioaktív - antimikrobiális, gombaellenes és antibakteriális - anyagokban rendkívül gazdag hulladékot az élelmiszer-, a kozmetikai-, a gyógyszer-, a textilipar és számos egyéb terület is hasznosítani tudja. Így például a szőlőmagból kinyerhető zsírokat és olajokat a kozmetikai ipar alkalmazza, a héjban található színezőanyagokkal ruhákat festenek, a rendkívül erős antioxidánsok pedig stresszcsökkentő, rákellenes és koleszterinszint-szabályzó készítmények fontos alapanyagai. Mindezek mellett az újabb kutatások alapján a környezetszennyező műanyag fóliák és csomagolások (PE, PP) stabilizálására is használható, felhasználásával tehát biológiailag lebomló műanyagok készülhetnek.

A rendkívül értékes bioaktív anyagok kivonására azonban eddig nem túl környezetbarát eljárást alkalmaztak. A vizes oldásnál ugyanis hiába a víz maga zöld oldószer, a keletkezett szennyvíz csak bonyolult tisztítási folyamatot követően kerülhet vissza a rendszerbe. A fiatal szakember ezért egy, a kávé és a tea koffeinmentesítésénél már használt zöld technológia használatát vizsgálja.

A körforgásos gazdaságnak nemcsak az a célja, hogy csökkentse az ipari hulladék mennyiségét, hanem hogy abból értéknövelt termékeket állítson elő. A hagyományos, vízzel történő oldás helyett ezért szén-dioxidot alkalmaztam oldószerként. Így ugyanis nem keletkezik plusz hulladék, szennyvíz, amelyet aztán szintén kezelni kell. A technológia így egyszerre gazdaságos, hatékony és környezetbarát, mivel csökkenti az élelmiszeripari hulladék mennyiségét és fenntartható módon állít elő értékes új termékeket

- fejtette ki Balogh Marcell János.

Még több innovatív fenntartható ötlet az agár hallgatóktól

Marcell példája csak egy a sok közül arra, hogy az ifjú agrárszakemberek évről évre milyen innovatív ötletekkel nyűgözik le a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat szakmai zsűrijét. Az elmúlt hét évben összesen 20 felsőoktatási intézmény 336 tehetséges diákja nyújtotta be pályamunkáját. Közülük pedig eddig 53 hallgató kapott összesen 8 millió forint támogatást, hogy folytassa tanulmányait, kutatómunkáját, amellyel jelentős változást hozhatnak az ágazat fejlődésében és a klímaváltozás elleni harcban

- magyarázta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani a dolgozatokat alap-, mesterképzés és PhD kategóriában, részletek ezen a linken érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?