Felszámolják az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó céget

Felszámolják az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó céget

agrarszektor.hu
Hazánkban az Ital Magyarország Kft. az egyik legnagyobb italforgalmazó, ám a Fővárosi Törvényszék megállapította a cég fizetésképtelenségét, és felszámolásának elrendeléséről döntött - ezt pedig a vagyonfelügyelőnek kijelölt Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft is megerősítette. Az információk szerint az Ital Magyarország Kft. súlyos összeggel, közel másfél milliárd forinttal tartozik különböző vállalkozásoknak, köztük a legismertebb magyar borászatoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az első egyezségi tárgyalásokon a cég a tartozásainak mindössze 12%-át ajánlotta fel a hitelezőinek. Augusztusban megtörtént egy második egyezségi tárgyalás is, ez viszont nagyon rövid ideig tartott, mivel a tárgyaláson hamar kiderült, hogy az Ital Magyarország vezetése nem tudja teljesíteni azt sem, amit elsőre felajánlott. Az első verzióban még az szerepelt, hogy a cég az egyezséget jóváhagyó és a csődeljárást befejezetté nyilvánító végzés jogerőre emelkedésétől (felülvizsgálat esetén a Kúria döntésétől) számított hat hónapon belül a tartozás 8%-át kifizeti, majd további 4%-ot legkésőbb 2025. december 31-ig - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A második, augusztusi tárgyaláson viszont már megcserélték ezt a két tételt, tehát 4%-ot fizettek volna hat hónapon belül, a további nyolcat pedig 2025 december végéig - ezt a károsultak nem fogadták el. Egyébként akkor került sor a második egyezségi tárgyalásra, miután Orbán Viktor aláírta azt a kormányrendeletet, ami stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt italforgalmazó csődeljárását. Így hát Palkovics László miniszter segítséget nyújtott azoknak a kétségbeesett borászoknak, akik hozzáfordultak. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a lap azon kérdésére, hogy az adósok mire számíthatnak, azt mondta, hogy az eljárás jelenlegi, korai szakaszában nem lehet megalapozott véleményt nyilvánítani a hitelezői igények megtérüléséről. Tehát nem lehet tudni, hogy mennyit és mikor kapnak majd vissza a tartozásból.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?