Súlyos kijelentést tett Nagy István a magyar élelmiszer-ellátásról: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett Nagy István a magyar élelmiszer-ellátásról: ez mindenkit érint

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztériumnak mindig nagy felelőssége volt abban, hogy mi kerül a boltok polcaira, hiszen a tárca hatásköre valóban a termőföldtől az asztalig terjed - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Az Európai Kereskedelem Napja rendezvényen, hétfőn. A háború és a szankciós válság ellenére is zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás, még a vidéki kisboltokban is, a lakosságot pedig védi az egyes élelmiszerekre bevezetett árstop.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arra emlékeztetett, a kereskedelemben mutatkozik meg, hogy mindaz a munka, amit egy gazdálkodó, majd egy élelmiszeripari vállalkozás elvégez, hogyan hasznosul. Keresik a fogyasztók az adott terméket, vagy ott marad a boltok polcain. Hozzátette, a fogyasztók elvárják, hogy a mindennapi szükségleteiket minél kisebb erőfeszítés mellett, minél alacsonyabb árszínvonalon, minél jobb minőségű termékek megvásárlásával elégíthessék ki. Nagy István arról beszélt, hogy a kis boltok léte különösen fontos a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése érdekében is. Ha nincs bolt, előbb-utóbb nincs falu sem.

A miniszter kiemelte, a kereskedelem egyszerre katalizátora és előállítója a bruttó nemzeti össztermék növekedésének, hiszen minden magyarországi lakos a kiskereskedelem ügyfele: 2020-ban naponta és fejenként 3200-3600 forintot hagytunk a boltokban. Ennek a forgalomnak a lebonyolításában 2021-ben 105 ezer vállalkozás 112 ezer üzlete vett részt. A számokból látszik, hogy a kereskedelem milyen pozitív szerepet tölt be a nemzetgazdaságban. Ahhoz azonban, hogy ezt a szerepét megőrizzük, sőt megerősítsük, első helyen szükséges az ágazati foglalkoztatás jelenlegi magas szintjének megőrzése és a bérszínvonal további emelése. Fokozni kell emellett a hazai alapanyagok, termékek, beszállítók szerepét, és javítani a versenyképességet úgy, hogy annak integráns része legyen a környezetterhelés csökkentése és a digitalizáció - hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kitért arra is, hogy kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak és az egész országnak. A koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések okozta sokkot még éppen csak kezdte kiheverni az ágazat, amikor a szomszédban kitört a háború, és az egekbe kezdett emelkedni az energia ára, az infláció és az egyéb költségek, ezzel újabb rendkívüli akadály elé állítva mindenkit. A kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be, és jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen termékekre terjeszthető ki ez az intézkedés - húzta alá a tárcavezető. Nagy István szerint hatalmas eredmény, hogy a koronavírus-járvány ellenére, az orosz-ukrán háború és szankciós válság mellett is zavartalan az élelmiszer-ellátás.

Címlapkép: Nagy István (Forrás: Fotó: Fekete István)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29