Súlyos kijelentést tett Nagy István a háború és az aszály miatt: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett Nagy István a háború és az aszály miatt: ez mindenkit érint

agrarszektor.hu
A nemzeti agrárpolitika prioritása, hogy a mindennapi kenyeret mindenkor biztosítsuk a magyar emberek számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 31. Tusványos - Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvény keretében tartott kerekasztal beszélgetésen. Kiemelte, a koronavírus- járvány után, az orosz-ukrán háború mellett a természeti kihívásokkal, az aszállyal is meg kell küzdeni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter kiemelte, az előttünk álló időszak egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar agrárium versenyképességét tovább növeljük és ledolgozzuk lemaradásunkat a nyugat-európai versenytársainkhoz képest - írja közleményében az Agrárminisztérium. A kormány éppen ezért kiemelten támogatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat. Ennek érdekében a kabinet az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az EU-s fejlesztési forrás mellé. A 2021-2027-es időszakban a KAP I. pillére keretében 3400 milliárd forintot, a II. pillér tekintetében 4265 milliárd forintot fordítunk agrárpolitikai célokra - tette hozzá.

Kifejtette, a természeti erőforrásaink megóvása mellett a gazdák versenyképességét is meg kell őrizni. Következetesen mindent meg kell tenni a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. A vízzel felelősen kell gazdálkodnunk, a termőföld tápanyagtartalmát pedig meg kell őriznünk - hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető az orosz-ukrán háború hatásaival összefüggésben kiemelte, hogy a fegyveres konfliktus komoly kihívás elé állítja a világ élelmezését. Éppen ezért mindent meg kell tenni annak érekében, hogy az észak-keleti szomszédunknál beragadt több mint 20 millió tonna gabona kijusson a világpiacra. El kell ugyanis azt kerülni, hogy a világ hátrányosabb helyzetben lévő régióiban éhezés alakuljon ki - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Nagy István kitért a hazánk által bevezetett gabonakiviteli bejelentési kötelezettségre is, ami az agrárium stabilitását és a biztonságos élelmiszer-ellátást szolgálja.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?