Durva, ami a világ élelmezésével történhet: súlyos dolgokra derült fény

Durva, ami a világ élelmezésével történhet: súlyos dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
Hőhullámok, aszályok és árvizek fenyegetik a jövőben a globális élelmiszerellátást a klímatudósok szerint. Az elmúlt időszakban tapasztalható időjárási szélsőségeket figyelmeztetésnek kell tekinteni, ugyanis a figyelmen kívül hagyásuk azzal is járhat, hogy később az emberiség nem lesz képes fellépni a világ fő élelmiszer-termelő országaiban megjelenő problémákra, ami hosszabb távon az élelmiszer-előállítás csökkenéséhez, valamint élelmezési zavarokhoz vezethet. A jelzéseket nemcsak globálisan, lokálisan is komolyan kell venni, ellenkező esetben a Kárpát-medence, és így hazánk élelemtermelő potenciálja is jelentősen lecsökkenhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyári szélsőséges hőhullámok, árvizek és aszályok a világ főbb termőterületein összezavarták a betakarítási előrejelzéseket, a szakértők pedig az élelmiszerárak emelkedésére és az éhínség súlyosbodására figyelmeztettek, miközben a tudósok az éghajlatváltozás okozta egyidejű élelmiszer-ellátási zavarok korszakától tartanak. Az éghajlatváltozás okozta szélsőségek tovább ronthatják a globális élelmiszer-ellátási helyzetet, amelyet már az orosz-ukrán háború is veszélyeztet, és az Élelmezési Világprogram arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás most már a globális éhínség hátterében áll.

Az éghajlatváltozás és a terméskiesés nyara

Az északi féltekén az eddigi egyik legmelegebb nyár a világ számos részén, köztük a világ néhány vezető élelmiszertermelő régiójában aszály, hőhullámok és magas hőmérséklet okozta a terméskiesést. A legtöbb ilyen eseményben szerepet játszott az éghajlatváltozás: a szélsőséges hőség az ember okozta globális felmelegedés legjobban ismert következménye, amely a hőhullámok gyakoribbá és intenzívebbé válását is eredményezi.

Ilyen következményei lehetnek szélsőséges időjárásnak a terményekre globálisan

Az Egyesült Államokban az aszály mezőgazdasági veszteségeket okoz. Az American Farm Bureau Federation szerint a nyugati, délnyugati és középső síkságok 60%-a szenved idén intenzív szárazságtól. A következmények között szerepel a terméshozamok csökkenése, a vízkészlet csökkenése és az, hogy a gazdáknak el kell adniuk állatállományukat. A kukoricatermés várhatóan 2019 óta a legkisebb lesz. Az USA a világ legnagyobb kukoricatermelője és legnagyobb gabonaexportőre.

Európában a kontinens mintegy 47%-án aszályriadó van érvényben, 17%-a pedig "riasztási" állapotban van. A helyzet az elmúlt hónapokban tovább romlott, mivel a nagyon meleg nyár és több hőhullám számos régióban rekordhőmérsékletet hozott. Az aszályt "az elmúlt 500 év legsúlyosabb szárazságaként" jellemezték.

Az élelmiszertermelés is érintett, a kukoricatermés idén várhatóan 16%-kal marad el az ötéves átlagtól. A nagy termelő országok, például Franciaország és Románia gabonatermelése akár 14%-kal, illetve 35%-os veszteséget is szenvedhet. Olaszországban az aszály és az öntözéshez szükséges alacsony vízszint befolyásolja a rizstermelést, a becslések szerint idén 30%-kal csökken a terméshozam. Az Európai Unió 2020-ban 286,5 millió tonna gabonát termelt, amivel a régió a világ 4. legnagyobb termelője. A hőség a növénytermesztésen kívül az állattenyésztési ágazat szereplőire is komoly terhet rótt Amerikában.

Kínában az elmúlt két hónap nagyon magas hőmérséklete és aszályos időjárása veszélyezteti a termést. Az ország az eddigi egyik legmelegebb nyárral néz szembe, és a hatóságok szerint a körülmények komoly veszélyt jelentenek a termésre. Bár Kína a megtermelt élelmiszer nagy részét elfogyasztja, az ország idei terméscsökkenése nyomást gyakorolhat a nemzetközi kereskedelemre, és felhajtja az élelmiszerárakat. A rizs és a kukorica a leginkább érintett termények, nemcsak a rendkívüli hőség, hanem az ország északkeleti részén lezúduló heves esőzések miatt is. Ebben az éghajlatváltozás is szerepet játszhat. Ahogy a bolygó melegszik, a légkör több vízgőzt képes visszatartani, ami az intenzívebb esőzéseknek kedvez. A kínaiak már meglepő módszerekhez is folyamodtak az "esőcsinálás" érdekében.

Indiában a márciusban kezdődő és több héten át tartó szélsőséges hőmérsékletek károsították a termést és csökkentették a terméshozamot. A rizstermő terület 8%-kal kisebb, mint az előző szezonban, mivel egyes helyeken nem esett elég csapadék. India adja a világ rizskereskedelmének 40%-át, és a világ legnagyobb exportőre. A hőhullám mellett az országban az esőzések is csökkentek, a csapadék mennyisége 71%-kal elmaradt az átlagtól. Himachal Pradeshben és Jammu és Kasmírban 40-50%-kal csökkent a zöldségtermés.

A Pakisztánban jelenleg is zajló áradások szintén hatással lesznek az élelmiszertermelésre. A rizstermés várhatóan mintegy 31%-kal csökken, aminek nemzetközi következményei lesznek, mivel az ország a világ 4. legnagyobb gabonaexportőre. A legfontosabb zöldségfélék, például a hagyma és a paradicsom szintén megsínylették a termést.

Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a bolygó felmelegedésével a szélsőséges időjárási események nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyidejűleg a főbb kenyérkosarakban, mivel a tengerfelszín hőmérsékletének nagymértékű változásai befolyásolják a terméshozamokat, és bizonyíték van arra, hogy ezek az eltérések összekapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy a különböző területek terméshozamai összefüggnek. Ezekről ezen, ezen és ezen a linken lehet többet megtudni. Ez szerepelt az éghajlatváltozás hatásairól szóló legutóbbi IPCC-jelentésben: "Az egyidejű terméskiesés kockázata a főbb élelmiszertermelő régiókban szintén növekedni fog a globális felmelegedés 1,5°C feletti szintjével", valamint azt is kiemelték, hogy "annak valószínűsége, hogy egy adott évben 10%-nál nagyobb egyidejű terméskiesés következik be, 2°C-os felmelegedés esetén 0%-ról 7%-ra, 4°C-os felmelegedés esetén pedig 86%-ra nő".

Ennek következményei a legszigorúbbak a szegényebb országokban lesznek, ahol a magasabb élelmiszerárak növelik az éhínség és az élelmezési bizonytalanság kockázatát az iparosodott élelmezési rendszer sebezhetősége miatt. Ez a kockázat tovább fog nőni, hacsak nem sikerül gyorsan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az IPCC megállapítja, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszer nem képes alkalmazkodni a nagymértékű felmelegedéshez, és a rendszer diverzifikálása mellett érvel.

Magyarországon a 2022-es év alighanem egyfajta fekete esztendőként fog bevonulni a köztudatba. Míg korábban is voltak aszályos, szárazabb és melegebb időszakok a térségben, olyan még soha nem fordult elő, hogy az ország egyes területein szó szerint teljesen elpusztuljon a termés, és hogy a rengeteg gazda már a gyenge-közepes termésért imádkozzon. A növénytermesztés kétségkívül súlyos pofonokat kapott az aszálytól, de az állattenyésztés sem vészelte át sértetlenül a mögöttünk álló időszakot: az elszabaduló energia- és takarmány-költségek, a munkaerő költségeinek növekedése és a munkaerőhiány egyaránt hozzájárultak az ágazat nehézségeihez, nem beszélve az esetleges állategészségügyi kihívásokról. Éppen ezért - a korábbi évektől eltérően - nincs most egy olyan gazdálkodói kör, vagy csoport sem, aki azt mondhatná, hogy teljes mértékben elégedett az idei évvel. Ennek általában inkább az ellenkezője jellemző, és miközben a termelők a túlélésükért küzdenek, folyamatosan emelkednek a termékeik - így az élelmiszerek - árai, miközben a fogyasztók helyzete is egyre romlik. A következő hetek-hónapok történéseit így lehetetlen megjósolni, az azonban biztos, hogy a klímaváltozás az elkövetkező időszakban is komoly problémát fog jelenteni hazánkban, felfelé hajtva az árakat és tovább növelve a megoldásra váró problémákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?