Aggasztó jelentés érkezett: kicsinálhatja a világ élelmiszer-ellátását a klímaváltozás

Aggasztó jelentés érkezett: kicsinálhatja a világ élelmiszer-ellátását a klímaváltozás

MTI
A klímaváltozás ma látható hatásai gyorsabbak, rombolóbbak és elterjedtebbek, mint ahogy azt 20 éve gondoltuk - állapította meg legfrissebb jelentésében az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC). A Genfben nyilvánosságra hozott jelentés kiemeli, hogy a világ népességének közel fele már most is küzd az egyre veszélyesebbé váló éghajlati hatásokkal, ezért a szerzők drasztikus és nagyszabású fellépésre szólítják fel a tagországokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Föld egyharmadát-felét meg kell védeni és meg kell őrizni a jövő élelmiszer- és édesvízellátásának biztosítása érdekében. Tervet kell készíteni, hogy a part menti városokban élők biztonságban legyenek a viharoktól és a tengerek emelkedésétől - hangsúlyozták a jelentés szerzői. "Az alkalmazkodás életeket ment" - mondta Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a jelentés közzétételekor, hozzáfűzve, hogy amint az éghajlatváltozás hatásai súlyosbodnak - és ez be fog következni -, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló beruházások növelése a legfontosabb a túléléshez, a késlekedés halált jelent.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az IPCC által készített jelentés arra összpontosít, hogy a természetet és a társadalmakat hogyan érinti az éghajlatváltozás, mit tehetnek az alkalmazkodás érdekében. A jelentés szinte minden tekintetben egyértelművé teszi, hogy az éghajlatváltozás sokkal gyorsabban hat a világra, mint ahogy azt a tudósok korábban várták. Az országok nem tudták csökkenteni a globális felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátást, sőt, az tovább növekszik. Az ellenőrizetlen szén-dioxid-szennyezés a világ legkiszolgáltatottabbjait kényszeríti a pusztuláshoz vezető útra - mutatott rá Guterres hétfői videóbeszédében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Miközben a kormányoknak drasztikusan csökkenteniük kellene károsanyag-kibocsátásukat, hogy meggátolják a globális felmelegedés elszabadulását, egyúttal azon is kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a felmelegedés miatti szenvedést. A melegebb világhoz való alkalmazkodáshoz rengeteg pénzre lesz szükség. A városokban olyan hűs területeket kell kialakítani, ahol az emberek menedéket kereshetnek a hőhullámok elől, a tengerparti közösségeknek pedig új infrastruktúrára vagy áttelepítésre lehet szükségük - áll a dokumentumban. Vagy felkészülünk erre az átalakulásra, amit az alkalmazkodás kíván, vagy az éghajlatváltozás kényszerít majd rá minket - figyelmeztetett Kristina Dahl, a Scientists szakértője, aki nem vett részt a jelentés megírásában. Az IPCC jelentés azonban arra is rámutat, hogy bizonyos esetekben az alkalmazkodás költségei nagyon magasak lesznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentés, amelyet három hónappal a skóciai Glasgowban tartott klímacsúcs után publikáltak, kiemeli, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt kell tartani, mert ennek a küszöbértéknek az átlépése már visszafordíthatatlan károkat okozna a világnak. A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokhoz közeli értékre való korlátozása nem feltétlenül akadályozza meg a természetet, a társadalmakat vagy a gazdaságokat érő veszteségeket, de jelentősen csökkenteni fogja azokat - áll a jelentésben. Miután a bolygó már 1,1 Celsius fokkal melegebb lett az iparosodás előtti értékekhez képest, várhatóan két évtizeden belül eléri az 1,5 Celsius fokos küszöbértéket. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalmak nem fognak jól alkalmazkodni a felmelegedő világhoz, ha nem lesznek befogadóak a probléma megoldása során. A megoldásoknak figyelembe kell venniük a társadalmi igazságosságot, és tekintettel kell lenniük az őslakosokra, a kisebbségekre és a szegényekre is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az inkluzív gazdasági fejlődés nélkül Afrikában az éghajlatváltozás várhatóan 40 millióval több embert taszít mélyszegénységbe 2030-ra. A szociális jólét biztosítása vagy a környezetet is védő munkahelyek létrehozása azonban sokat lendíthet a kiszolgáltatott közösségek megsegítésén - magyarázta a jelentés társszerzője, Christopher Trisos, a Fokvárosi Egyetem klímakockázati kutatója. A jelentés szerzői kiemelték, hogy az idő már fogytán van a társadalom egészére kiterjedő, szükséges átalakításokhoz. A következő évtizedben meghozott döntések meghatározóak lesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Rövid és egyre kevesebb időnk van arra, hogy biztosítsuk a bolygó élhető jövőjét. De meg kell felelnünk ennek a kihívásnak

 - mondta Hans-Otto Pörtner, a jelentést készítő IPCC munkacsoportjának társelnöke.

A második jelentés az IPCC legújabb jelentésciklusából, amely a több mint hét éve történt utolsó átfogó értékelés óta született kutatási eredményeket összegzi. Az első, tavaly augusztusban közzétett jelentés azt állapította meg, hogy az emberiség tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, az immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?