Lehullt a lepel sok élelmiszergyártóról: döbbenetes tények láttak napvilágot

Lehullt a lepel sok élelmiszergyártóról: döbbenetes tények láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A környezetvédők szerint a szójatermelők és a marhatenyésztők, illetve továbbra sem teljesítették azzal kapcsolatos ígéreteiket, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacélhoz igazítsák, úgy látják, már 2020-ra ki kellett volna iktatni az erdőirtást az ellátási láncaikból. A szigorúbb szabályozásnak köszönhetően ugyanakkor a pálmaolajtermelők esetén észrevehető némi változás. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban tették közzé a stratégiájukat a nagy szójabab-, pálmaolaj- és kakaótermelők, illetve szarvasmarhatenyésztők, amiben azt ígérték, áruspecifikus, tudományosan alátámasztott, időhöz kötött célokat dolgoznak ki és tesznek majd közzé az erdőirtás megállítására vonatkozóan, és ezeket évente ellenőrizni fogják - írja a Guardian-ra hivatkozva a 444.hu. A földhasználat megváltozása a globális felmelegedés második legnagyobb oka a fosszilis tüzelőanyagok égetése után. A klímakutatók szerint a legfeljebb 1,5 fokos cél érdekében 2030-ig minden földhasználatot érintő változtatást le kellene állítani.

A környezetvédők szerint a földhasználatot tekintve a pálmaolaj esetében van némi fejlődés a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően, de a szójával és marhákkal kapcsolatos ígéretek nem teljesültek. Úgy látják, hogy már 2020-ra ki kellett volna iktatni az erdőirtást az ellátási láncaikból, ahogy azt a nagyvállalatok korábban meg is ígérték, ám mégsem így történt.

Nem engedhetünk meg több zöldre mosást vagy meggondolatlan magatartást ezektől a vállalatoktól, amelyek profitálnak az ökoszisztémák pusztításából, illetve olyan tervekkel lassítják elő az általuk előidézett pusztítás megállítását és visszafordítását, ami alatt tovább sül a bolygó

- közölte a brazil Greenpeace.

Mindeközben a globális felmelegedés megfékezése érdekében tett vállalásaik betartására szólította fel a kormányokat mintegy kétszáz cég, szervezet és prominens személy, köztük az Amazon, a Bayer, a H&M, a Nestlé, a Microsoft, a Unilever, a Volvo és az Ikea Sarm-es-Sejkben szombaton.

A kormányoknak, köztük a legfejlettebb ipari államok kormányainak fenn kell tartaniuk a 1,5 Celsius fokos célkitűzést, és határozottabb lépéseket kell tenniük, hogy átültessék ezt a gyakorlatba

- állt az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) közzétett felszólításukban. A cégek közül több olyan szektorban tevékeny, amely kedvezőtlen környezeti hatásairól ismert. Emellett az aláírók között van a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara, Johan Rockström neves klímakutató, illetve Mary Robinson, az ENSZ egykori munkatársa és Írország első női elnöke. Az élhető világ fennmaradása érdekében a 1,5 Celsius fokra nem célként vagy távoli vágyképként kell tekintenünk, hanem korlátként - mondta újságírók előtt Robinson.

John Kerry, az Egyesült Államok klímaügyi különmegbízottja a konferencián rámutatott: néhány ország ódzkodik attól, hogy a 1,5 Celsius fokos korlát bekerüljön a klímacsúcs zárónyilatkozatába. Az elmúlt időszakban több ország követelte egy káralap létrehozását, amelynek segítségével pénzhez juthatnának a természeti katasztrófákkal szembesülő országok. Kerry leszögezte: az Egyesült Államok nem támogat egy ilyen alapot, és szerinte inkább a már létező platformokat kellene használni.

Marina Silva egykori brazil környezetvédelmi miniszter a csúcstalálkozón elmondta: Brazília újra kész arra, hogy megvédje az amazóniai esőerdőket. Luiz Inácio Lula da Silva újonnan megválasztott brazil elnök paradigmaváltást hozhat a dél-amerikai ország környezetvédelmi politikájában. Lula da Silva a következő héten ellátogat Sarm-es-Sejkbe.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Clemens Bilan

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?