Megszólalt Nagy István: ezért drágulnak brutális módon az élelmiszerek itthon

Megszólalt Nagy István: ezért drágulnak brutális módon az élelmiszerek itthon

MTI
Csak a szankciók feloldása fékezhetné az élelmiszerek drasztikus drágulását - hangoztatta Nagy István Az agrárminiszter elmondta, feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete. A cél, hogy tavasszal zökkenőmentesen adhassák be a gazdálkodók az egységes kérelmeiket. A tárcavezető jelezte: a közös agrárpolitika új szabályrendszere a jövő év elején lép életbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a magyar stratégiai tervet november 7-én hagyta jóvá az Európai Bizottság, a végrehajtás előkészületei már jóval a hivatalos elfogadás előtt megkezdődtek - mondta a Magyar Nemzetnek. A miniszter közölte, hogy a közös agrárpolitika stratégiai terv ötéves költségvetése 14,7 milliárd euró (több mint 6000 milliárd forint). Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró (több mint 3400 milliárd forint) érkezik. A tervek szerint a gazdálkodók november végétől megismerhetik a közvetlen támogatások nemzeti végrehajtási szabályainak első változatait - mondta Nagy István, hozzátéve: a tárca honlapján már elérhetőek az új rendszerrel kapcsolatos tájékoztatók. A következő hetekben, hónapokban országszerte különböző gazdafórumokon ismertetik majd a tudnivalókat, valamint közérthető kiadványokban magyarázzák el a termelőknek a támogatási rendszer változásait.

EZ IS ÉRDEKELHET

A források hatékony felhasználása minden szereplő közös érdeke. Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, informatikai felkészülés is elkezdődött és folyamatban van - emelte ki a tárcavezető. Fontosnak nevezte, hogy megszületett a megállapodás Brüsszellel. Így biztosított a magyar agrárium szereplőinek alapvető fontosságú támogatások sorsa. Az energiá mellett a legjelentősebb mértékben az élelmiszerek ára nőtt, átlagosan 40%-kal. Nagy István jelezte, hogy a mezőgazdasági termelők költségei is magasabbak lettek, hiszen az árszínvonal általános emelkedése őket is érinti. Ráadásul idén rendkívüli aszály sújtotta a mezőgazdaságot, "ami nemcsak a termények, hanem a takarmányok árán keresztül is beszivárog az élelmiszer­piacra". A termelői árak mellett azonban az energia, a csomagolóanyagok, valamint a szállítási költségek drágulása is erősen befolyásolja a fogyasztók kosaraiba kerülő termékek árát. A tárcavezető azt mondta, hogy a szankciós politika miatt energiaválság alakult ki az Európai Unióban, ami az energiahordozók árának drasztikus emelkedésével jár együtt.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?