Meglepő hírek érkeztek erről a magyar húsról: ez a húsvéti menüre is hatással lehet

Meglepő hírek érkeztek erről a magyar húsról: ez a húsvéti menüre is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt év nehézségei tulajdonképpen mindenkire hatással voltak a mezőgazdaságban, így a juhtenyésztőkre is. Emiatt várhatóan a húsvéti időszakban kevesebb bárányt tudnak majd a "piacra dobni". A gazdasági válság mellé még történelmi aszályt is kaptak a nyakukba a termelők, már a nyár elején is problémákat okozott a szárazság a legeltetésben az ország nagy részén csak kiegészítő takarmányozással lehetett fenntartani a termelést a nyári hónapokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Horn Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a juh- és kecsketartókat - hasonlóan más állattenyésztési ágazatokhoz - az is sújtotta, hogy a szárazság következtében a szálastakarmány mennyisége drasztikusan alulmúlta a várakozásokat, a szükségletet, az árak pedig az egekbe szöktek. A gabonafélék megduplázódó ellenértéke csak tovább tetézte a helyzetet, amelyet a tápárak növekvő árai súlyosbítottak. A nyár végén megérkezett csapadék és az ezt követő időszak kedvező időjárása kissé enyhített a kedvezőtlen gazdálkodási körülményeken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ősz már hiába volt csapadékosabb, nagyon sok helyről hiányzik a téli takarmány, a szakmabeliek szerint pedig ez az ínséges időszak több mint valószínű, hogy meg fog látszani a húsvéti bárányok mennyiségén. Pedig a bárány iránt folyamatos a kereslet, aminek a kihasználása létkérdés lenne, hiszen a támogatásokon kívül gyakorlatilag ez az egyetlen bevételi forrása a juhászoknak. A karácsonyi időszakban reálértéken lényegesen alacsonyabbak voltak az árak a 2021-esnél, hiszen az euróhoz képest gyengült a forint. Emellett drasztikusan megemelkedtek a rezsiköltségek is. A szakértők a bárányhús piacán növekedésre számítanak, de az áremelkedés mértéke közel sem lesz olyan, mint ami a megelőző éveket jellemezte. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyapjúértékesítésben csökkent kereslet és alacsonyabb árszint jellemezte a hazai piacot, amit aztán a háború is tovább súlyosbított. A magyar gyapjú jelentős része ugyanis Ukrajnán keresztül jutott a világpiacra az elmúlt időszakban. Tavaly emelkedtek a juhfelvásárlási árak, a juhtermelők jövedelmezősége ugyanakkor nem javult, tekintve, hogy az előállítás költségei is jelentős mértékben emelkedtek. Ezért várható, hogy az ágazati szinten eddig is mérsékeltnek mondható juhtejtermelés tovább csökken. 

A kecsketenyésztők tavaly, 2021-hez képest, kedvezőbb helyzetben voltak a tej- és tejtermékek piacán. Az ágazati összefoglaló arra is kitér, hogy a juh- és kecsketejtermékek értékesítési lehetőségeit rontja, hogy a megnövekedett energiaárak miatt egyes szállodák bezártak, a jövedelmezőségüket pedig az, hogy az őket is sújtó költségnövekedéseket már nem tudják az árakban érvényesíteni. Így várhatóan csak azok a tenyésztők, termék-előállítok maradnak talpon, amelyek saját maguk termelnek és értékesítik a termékeiket a helyi piacokon

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakmai szövetség úgy véli, hogy a nehéz helyzethez képest az elmúlt évi fejlesztések örvendetes képet mutatnak, a beruházási és a fejlesztési támogatásokra sokan pályáztak: például etető-itató berendezések, válogatókarámok, legelőkertek kialakítására közel 5 milliárd forint értékben adtak be pályázatokat, ezekre közel 4 milliárdot tavaly év végéig ki is fizettek. Az ilyesfajta fejlesztések a gazdaság hatékonyságát hosszabb távon javítani tudják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?