Így múlt el a magyarok dicsősége: csúnyán lemaradtunk a nagy boros ranglistán

Így múlt el a magyarok dicsősége: csúnyán lemaradtunk a nagy boros ranglistán

agrarszektor.hu
Noha az 1960-as években, és az követően Magyarország még a világ legnagyobb borexportőrei közé tartozott, ez mostanra jócskán megváltozott. Jelenleg már annak is örülhetünk, ha a legjobb 15 közé bekerülünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sajnos elmúltak azok az idők, amikor Magyarország még a világ legnagyobbjai közé tartozott a bor értékesítése terén. Noha a hatvanas évektől kezdődően sokáig az élmezőnybe tartoztunk, sőt az 1980-as és 1990-es években néha még az öt legtöbb bort értékesítő állam közé is bejutottunk, az évezred vége felé kezdtünk lecsúszni a ranglistán, és többször ki is estünk az első 15-ből - olvasható az Infostart oldalán. 2021-re pedig végérvényesen lemaradtunk a ranglista elejéről, a hazai borkivitel némileg visszaesett, a korábbi több mint 100 millió literes éves export helyett 2021-ben már csak 97 és fél millió liter jutott külföldre. Magyarországot mostanra már olyan államok is megelőzték, mint például Hollandia, Belgium, vagy Moldova.

És hogy kik a legnagyobb borexportőrök? Az 1960-as években még Algéria állt az élen. Aztán 1970-ben az olaszok letaszították őket az dobogó tetejéről, és 1997-ig stabilan uralták is ezt a pozíciót. Akkor két évre Franciaország vette át a vezetést, majd újból az olaszok lettek a legnagyobb exportőrök. Az ezredfordulón ismét a franciák törtek az élre, de csak öt évig tudták megőrizni az elsőségüket. 2005-től megint Olaszország lett a világ legnagyobb borszállítója. Viszont 2010-től rákapcsoltak a spanyolok, és előbb a franciákat szorították le a dobogó második fokáról, majd 2014-től már ők lettek az elsők a külföldi boreladásokban. 2020-ban egyetlen évre ismét Olaszország vált a világ legnagyobb borexportőrévé, de egy év után megint Spanyolország vette át a vezetést. Olaszország csak kicsivel maradt le, míg a harmadik helyen már évek óta Franciaország áll. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen dinamikusan fejlődik Chile, Argentína, Ausztrália, Dél-Afrika és az Egyesült Államok borászata is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?