Megvan a kormány nagy terve az árstop kivezetéséről: ez várhat a magyarokra

Megvan a kormány nagy terve az árstop kivezetéséről: ez várhat a magyarokra

MTI
A kormány azt a célt tűzte ki, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, és ebben partnerként számít a gazdasági élet szereplőire, azokra a hivatalokra és hatóságokra - köztük a Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) -, amelyek ellenőrizni tudják az árak emelkedéséhez vezető szabálytalanságokat - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden sajtótájékoztatón, miután találkozott a GVH elnökével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gulyás Gergely kifejtette: a gazdaság szempontjából atipikus időszakot élünk, a legnagyobb leküzdendő nehézség az infláció, amely mögött elsősorban nem a magyar gazdaságban, hanem a világgazdaságban lévő okok húzódnak meg. Az orosz-ukrán háború, és az arra adott szankciós válaszok miatt egekbe szöktek az energiaárak, és ez majdnem minden termék árában meglátszik. A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a magyarországi árazási gyakorlatot, valamint ennek vizsgálatát, amely területen a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik a legtöbb jogkörrel. A hivatal a lakosságot érintő fontos témában folytat gyorsított ágazati vizsgálatokat, professzionális szinten.

Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke elmondta, hogy a hatóság a magyar fogyasztókat, a jogkövető magatartásra törekvő vállalkozásokat védi, erre több eszközük is van. A GVH 2021 júliusában kapta meg azt a jogkört, amely alapján gyorsított ágazati vizsgálatot végezhetnek. Példaként említette, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatban bírói engedély alapján házkutatás során juthatnak releváns adatokhoz.

Magyarországon az élelmiszerinfláció probléma, ezért a GVH elindította január 20-án elindította a tejipari ágazati vizsgálatot, majd később a tartós élelmiszeripar piacának vizsgálatát. Látható, hogy ezeken a területeken dezinflációs időszak kezdődött, a kiskereskedelmi szereplők elkezdtek versenyezni és árat csökkenteni - mondta Rigó Csaba Balázs. Az elnök szerint már a GVH határozott fellépésének is van visszatartó ereje, önmagában ezzel is képesek a lakosságra nehezedő inflációt mérsékelni.

Ha mindenki hatékonyabban versenyezteti a beszállítókat, az csökkenő árakhoz vezethet, így jó esély van arra, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon - mondta a GVH elnöke, hozzátéve, hogy az ágazati vizsgálatok eredményét közzéteszik, társadalmi konzultációra bocsátják. Rigó Csaba Balázs kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatra törvény alapján 30 nap áll rendelkezésre, amely kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A gyorsított ágazati vizsgálat befejezése függ attól is, hogy az értékláncban szereplők kérnek-e haladékot a válaszra.

Gulyás Gergely az árstop kivezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, minden egyes árstop lejárta előtt a kormány időben dönt az intézkedésről. A kormány az árstop esetében mérlegeli, nagyobb haszna van-e annak, hogy a nehéz helyzetben lévők az alapvető élelmiszerekhez olcsón hozzájussanak. Ez az előny ma még nagyobb, mint az a hátrány, amely a gazdasági versenybe való beavatkozás következménye - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?