Megőrülnek az európaiak ezért az italért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek az európaiak ezért az italért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb az európaiak körében a tequila, még annak ellenére is, hogy jóval komolyabb mértékben drágult, mint a többi szeszes ital. A magas kereslettel szemben azonban szűkös a kínálat, mivel az agavé készletek meglehetősen korlátozottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években egyre kedveltebbé vált a tequila Európában, főleg a koronavírus-járvány idején, amikor lényegesen többen fogyasztották otthon ezt a - még mindig némileg - egzotikusnak minősülő alkoholt. A felfutó kereslet azonban a pandémia után sem állt meg, mivel az európaiak meglehetősen rászoktak a tequilára - írta meg a Világgazdaság. Egy mexikói ágazati szervezet szerint a Spanyolországba irányuló export volumene 90%-kal ugrott meg tavaly, míg a franciák 73%-kal, a britek 68%-kal, a németek pedig 60%-kal importáltak többet, mint egy évvel korábban.

A tequila itteni népszerűségét mutatja, hogy az összeurópai térnyerés meghaladja a 23%-os globális növekedést is. Az említett országokba érkezett export volumene 2021-ben átlagosan 60%-kal nőtt. A tequila globális értékesítési volumene 2022 második felében pedig mintegy 15%-kal nőtt, messze meghaladva ezzel a teljes szeszesital-értékesítés 3%-os emelkedését. A Diageo januári adatközlése szerint a mexikói tequila a nettó árbevétel 11%-át tette ki, a Don Julio 26%-kal, a Casamigos pedig 29%-kal nőtt. Az európai fogyasztók decemberben közel 16%-kal fizettek többet ezért az alkoholért, mint egy évvel korábban, miközben a NielsenIQ adatai szerint a whisky ára 6%-kal, a vodkáé pedig 5%-kal emelkedett, míg gin ára változatlan maradt.

A helyzethez az is hozzájárul, hogy a kiváló minőségű, csakis agávéból készült tequilából jóval kevesebbet tudtak importálni Európába a koronavírus-járvány első időszakában az ellátási lánc káoszában. Ráadásul az öreg kontinensen sokkal kevesebb tequila márka van, mint az Egyesült Államokban, ahol a piac érettebb és versenyképesebb, hetente jelennek meg új termékek. A kevesebb szereplő miatt az árak is magasabbak, az európai forgalmazók ügyesen kihasználják a helyzetet, hangsúlyozzák a minőséget, az exkluzivitást, az ital prémium voltát.

A megugró igények nyomán hiány keletkezett az egyik legnagyobb agavé termesztő régióba, a mexikói Jalisco tartományban. A Bernstein adatai szerint az elmúlt 20 év során átlagosan 5-7 pesóba került egy kiló alapanyag, ám 2022 végére már 31 pesót kértek érte. A tanácsadó cég egyébként az idei év végére már kilónként 28 pesóval számol. A kereslet és a kínálat persze egyensúlyra törekszik, ám időbe telik míg ez beáll, ugyanis az agavé cserjéből az ültetéstől számított 7 év múlva lehet csak kinyerni a tequila alapanyagát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?