Meglepő hírek érkeztek az árstopos élelmiszerekről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő hírek érkeztek az árstopos élelmiszerekről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2022. február 1-je óta több alapvető élelmiszerre is hatósági árat szabott ki a kormány. Ezek közé tartozik a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirkefarhát, a 2,8 százalékos UHT-tej, valamint november óta a friss tojás és az étkezési burgonya valamennyi formája is. Az ársapkás élelmiszerek árát a legtöbb terméknél a 2021. október 15-i, a tojás és a burgonya esetében pedig a 2022. szeptember végi szinten rögzítették. De vajon mennyivel többet vásároltak a magyarok az árstopos termékekből ahhoz képest, mint amennyit előtte vettek belőlük? Melyek voltak azok a tényezők, amelyek a vásárlásokat a leginkább befolyásolták? Most kiderült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány tavaly február 1-jétől több körben hirdetett élelmiszer árstopot különböző árukra. Ennek értelmében a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirkefarhátat és a 2,8 százalékos UHT-tejet a 2021. október 15-i áron, a friss tojást és az étkezési burgonyát pedig a 2023 szeptember végi árszinten lehetett csak árusítani a boltokban. A NielsenIQ az árstopban érintett élelmiszer-kategóriák 2022-es havi forgalmi trendjeit elemző felmérése azt mutatja, hogy fogyasztók általában az árstopok határidejének lejárta előtt igyekeztek bespájzolni a hatósági áras termékekből, főként a tartós élelmiszerekből - írta meg a 24.hu.

Áprilisban és szeptemberben volt a legerősebb az árstopos forgalom

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök 2022. január 12-én jelentette be, hogy február 1-jétől néhány élelmiszernél beavatkoznak az árak alakulásába, ami azt jelentette, hogy vissza kell állítani ezeknél a termékeknél a 2021. októberi árakat. Első körben 2022. május 1-jéig hirdették meg az árstopot, amit aztán előbb július, majd október elsejéig hosszabbítottak meg, aztán december 31-ig, végezetül pedig 2023. április 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NielsenIQ által vizsgált minden élelmiszer-kategóriában a legjelentősebb forgalomnövekedés két bejelentéshez köthető, az első hosszabbításhoz, tavaly áprilisban és a harmadik hosszabbítás előtti időszakhoz, tavaly szeptemberben. A legtöbb árstopos terméket tavaly áprilisban vásárolták a fogyasztók, akkor az előző évihez képest 85%-kal több 2,8 százalékos UHT-tejet, 83%-kal több kristálycukrot és 80%-kal több napraforgóolajat vettek, vagyis majdnem az előző évi mennyiség dupláját. Igaz, az árstopos tej esetében a júliusi forgalom ezt is túlszárnyalta, majdnem 140%-kal.

A legnagyobb növekedést főként a tartósélelmiszer-kategóriáknál érzékelték, 2022. február és december között a búzafinomliszt forgalma 14%-kal, a kristálycukoré 27%-kal, míg a napraforgóolajé 22%-kal nőtt 2021 azonos időszakához viszonyítva, a teljes hazai kiskereskedelmi forgalmat vizsgálva. A liszteladás így közel 9 tonnával nőtt, a napraforgóolajból 140 ezer hektoliterrel több fogyott, de kristálycukorból is 18 ezer tonnával több került le a polcokról.

A tej kategória az árstop hatására szinte teljesen átrendeződött. A 2,8%-os tartós tej hónapról hónapra egyre nagyobb volumennövekedést produkált a vizsgált időszakban, 2022. február és december között 82 százalékkal bővült. Literben - a mért piacon - körülbelül 20 millió literrel több fogyott (a 2021-es 24,5 millió literrel szemben 2022-ben 44,5 millió liter). A többi típusú tej forgalma ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent. A teljes tej kategória mennyiségbeli eladása így még összességében is 3%-kal mérséklődött.

A tejnél az árstopos 2,8%-as UHT és az ESL 2,8% és ESL 1,5% között az árstop kezdetén még nem volt annyira jelentős árkülönbség. Az utóbbiak inkább április-május környékén távolodtak el látványosan a befagyasztott áraktól, és ezután hónapról hónapra nyílt a szakadék az árstopos és egyéb fajták között. Ez magyarázhatja, hogy miért nyáron látszik az UHT-nél kiugrás. Az év utolsó negyedévében általánosan elmondható, hogy a megelőző hónapok rapid növekedési ütemének lassulása látszik, októberben több érintett kategória negatívba fordult.

A húsokból kevésbé spájzoltak a magyarok

A NielsenIQ felmérése szerint az árstopos friss húsoknál általánosságban inkább csökkenés volt tapasztalható a kilogrammban mért vásárlási mennyiségben: a csirkemell forgalma például 7%-kal csökkent, a sertéscombé pedig 1%-kal. A kivételt a trend alól csak a csirkefarhát 8%-os forgalombővülése jelentette. Azonban itt is megfigyelhető volt az áprilisi kiugrás, amikor kivétel nélkül minden típus forgalma nőtt az előző évihez képest.

Hogy miért volt ilyen visszafogott a húsforgalom, azzal kapcsolatban a NilesenIQ több magyarázattal is szolgált. A friss hús adatok szűk piacon elérhetőek, és ebből adódhat némi torzítás, már csak azért is, mert a fogyasztók egyik spórolási taktikája, hogy egyre inkább hajlandók akár boltot is váltani az olcsóbb és az akciós termékekért. Másrészt a húsokból kevésbé lehet otthon „betárazni” a romlandóságuk miatt (vagy legalábbis a lakossági mélyhűtők kapacitásáig). Harmadrészt a húsokon belül is például a csirkefarhát növekedett igazán, ami a többi típusnál olcsóbb alternatíva, így feltételezhető, hogy a vásárlók a húsfogyasztáskor is igyekeznek spórolni.

A tojás november-decemberben egyelőre nem mutat látványos bővülést, így az árstop ellenére is 12%-kal elmaradt darabeladásban az előző év azonos hónapjaihoz képest. Figyelembe véve, hogy 2021. november-decemberhez képest még erre a kisebb mennyiségre is összesen 70%-kal többet költöttek a magyarok, talán mindez nem is annyira meglepő - jegyezték meg a kutatás készítői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?