2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Ömlik az import sajt Magyarországra: tele vannak vele a boltok polcai

Ömlik az import sajt Magyarországra: tele vannak vele a boltok polcai

agrarszektor.hu
Az utóbbi hetekben szembesülhettünk azzal, hogy egyes tejtermékek ára csökkenésnek indult itthon. Ennek az az oka, hogy az Európai Unióban két hónapja csökkennek a tejfelvásárlási árak, és vannak tejfeleslegek. Magyarország tejágazata mindössze 1-1,5%-a az uniós piacnak. A magyar tejpiac nagyon kitett az uniósnak

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető-igazgatója, Harcz Zoltán az Infostartnak elmondta, hogy Magyarország tejágazata - beleértve a tejtermelést és a tejfeldolgozást - mindössze 1-1,5%-a az uniós piacnak. A magyar tejpiac nagyon kitett az uniósnak. Az EU-ban a tejtermékek ára tavaly ősszel elérte a csúcspontot, és azóta egy lassú visszarendeződés indult el. Két hónappal ezelőtt fejeződött be az uniós nyers tej áremelkedése, azóta nagyon szerényen, 1 százalék alatti mértékben csökkennek ezek az árak. A szakember hozzátette, hogy ha Európában akár az infláció csökkenése, akár a túlkínálat miatt elindul az árak lassú visszarendeződése, akkor tudni lehet, hogy néhány hónapon belül itt is elindulnak lefelé az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Decemberben a magyar nyers tej kilogrammonkénti átlagára 222 forint, januárban pedig 223 forint volt. Harcz Zoltán úgy véli, hogy ezzel Magyarországon is elértük a plafont. A hazánkban értékesített tej nagyjából 90-95 százaléka egyébként a mai napig ezen a magas áron kel el. Elmondta azt is, hogy persze, vannak szerződéseken kívüli spot- vagy azonnali ügyletek, ezeken jellemzően a tejfelesleg cserél gazdát. Európában más országban is alakultak ki tejfeleslegek, sok esetben a magas gázárak miatt a tejporító üzemek is csak takarékon működtek. Most pedig épp ez a tejfelesleg keresi a gazdáját, és ha sajtimport formájában eljut Magyarországra, akkor generálhat árcsökkenést. Az elkövetkezendő időkben könnyen lehet, hogy az uniós árak csökkenése a magyar nyers tej és a magyar feldolgozott tejtermék árában is megjelenhet.

Harcz Zoltán elmondása szerint körülbelül minden második kilogramm Magyarországon polcra került sajt import, a vajaknál és joghurtnál 60-70 százalékos az import aránya. Továbbá kiemelte, hogy a szervezetnek nincs és nem is szabad, hogy rálátása legyen arra, hogy az adott kiskereskedelmi láncok és a tejfeldolgozók megállapodásai alapján milyen paraméterek és milyen árak mellett értékesítik a termékeket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?