Változás jöhet a kenyér árában Magyarországon: ez vár a vásárlókra ősszel

Változás jöhet a kenyér árában Magyarországon: ez vár a vásárlókra ősszel

agrarszektor.hu
Árcsökkenés jöhet hamarosan a kenyérnél Magyarországon, ősszel ugyanis árversenybe kezdenek majd a malmok, ráadásul már a magyarok is nehezen viselik az elképesztően drága kenyeret. Ugyanakkor a hazai búzatermés csak mennyiségben elég, a minőség sajnos messze elmarad a megszokottól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Brutálisa megdrágult itthon a kenyér, idén előfordult, hogy ezer forint fölötti összeget kellett fizetni egy kilogramm kenyérért. Ősszel azonban végre csökkenhet a kenyér ára a hazai boltokban, de nem számottevően, viszont a pékeknek árkorrekciót kell végrehajtaniuk - mondta a Pénzcentrumnak Raskó György agrárközgazdász. Szerinte az lesz a döntő, hogy a malmok mennyire ígérnek egymás alá - ugyanis árverseny szinte biztosan lesz.

Szeptember végén, illetve október elején várok néhány százalékos árcsökkenést a kenyér esetében, de azért nem egyszerre több száz forintos olcsósítást kell itt elképzelni. Az viszont biztos, hogy a pékeknek most már lejjebb kell vinni az árakat, ez egy társadalmi igény. Azért éppen ekkor lesz egy pici olcsósodás, mert körülbelül ekkor fogják majd a malmok megkapni, megvásárolni az idei búzatermést, és az árakban biztosan kialakul majd egy verseny közöttük. Ezt a vásárlók biztosan érezni fogják, de újra mondom, nagyon durva „leárazásoktól” azért nem kell tartani.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a lappal közölte, jó lesz az idei termés, de sajnos csak mennyiségben, minőségben elmarad a tavalyinál. A búzatermés 5,6 millió tonna, ami 1,4 millió tonnával több, mint az előző szezonban. Sok búza csak a takarmányminőséget éri el, így nagy valószínűséggel el fog válni a takarmány és malmi minőségű búza ára. Elegendő mennyiség van  a hazai szükséglet kielégítésére, emellett egy komoly exportárualap is képződött, ami minimum 2,8 millió tonna lesz az aratás után - tette hozzá a szakember.

Némileg ellentétesen látja a helyzetet Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Mint fogalmazott: a liszt ára a kenyér és egyéb péksütemények árképzésében a negyedét sem teszik ki a költségeknek.

Fontos leszögezni, hogy a kenyér és az egyéb péksütemények árában a búza, illetve a liszt ára csak kismértékben jelenik meg. A különböző típusú kenyerek árában mintegy 15-20 százalékot tesz ki a lisztár, a komplexebb, minőségibb pékáruk esetében ez még alacsonyabb lehet. A pékáru fő költségelemeit a munkabér, az energia és a szállítás teszi ki, ezek a tényezők jelentősen drágultak az elmúlt években. Bár az energia tőzsdei ára most alacsonyabb, mint egy éve, a sütőipari szereplők egy része még a kedvezőtlen időben megkötött szerződések mellett működik. A munkabér továbbra is növekszik, amely azért is fontos tényező, mert a sütőipar kifejezetten élőmunka-igényes ágazatnak számít. A szállítás költségét növeli a gázolaj árának utóbbi időben tapasztalható emelkedése. Mindezek miatt nem várható árcsökkenés a kenyér és a többi pékáru esetében, a nagy tömegben rendelkezésre álló olcsó búza nem képes ellensúlyozni az egyéb fajsúlyos költségtényezők emelkedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?