Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevés és drága a karfiol a lengyel nagybani piacokon. A jelenlegi árak általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as szezonban a lengyel karfioltermesztőknek mind a növények növekedése, mind minőségének alakulása szempontjából kedvezőtlen időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük. Ez a karfiol árának szélsőséges ingadozását okozta, amely egy júniusi áresést követően meredek emelkedésbe kezdett: a júniusi legalacsonyabb ár 3,4 PLN/db (290 Ft/db) volt, majd csaknem 50%-os emelkedéssel egészen 5,5 PLN/db (470 Ft/db) fölé is benézett az árszint. A jelenlegi árak, amelyek a nagykereskedelemben a minőségtől és a kalibertől függően általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

És ez rövid távon valószínűleg nem is fog változni, mivel a Lengyelországot is elérő hőség negatívan hatott a jó minőségű áru kínálatára. Ez ráadásul nem csak Lengyelországban, hanem más európai országokban is így van, ezért a karfiol rekord ára szeptember-október környékén lesz csak olcsóbb, amikor nagyobb mennyiségű áru lép a piacra, ám valószínűleg akkor is az előző éveknél magasabb árakkal kell majd számolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?