Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

agrarszektor.hu
Stabilan alakul a cékla nagykereskedelmi ára Lengyelországban. Az utóbbi tíz év legmagasabb árai jellemzik a piacot, ami azonban a termelési költségek emelkedése miatt okszerűnek tűnik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Júliusban a cékla nagybani piaci ára jelentős csökkenést mutatott, ami egybeesik a szokásos szezonális trendekkel. Azonban a hónap végén ez a trend megtorpant, 1,2 PLN/kg (103 Ft/kg) körül megállt, majd augusztus elején 1,25 PLN/kg (107 Ft/kg) körül stabilizálódott. Az utolsó nyári hónap elején ismét egy visszaesés következett be, és augusztus 21-én 0,9-1,1 PLN/kg (75-95 Ft/kg) között állandósult - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez az utóbbi évtized legmagasabb ára: csaknem 25%-kal múlja felül a tízéves átlagot, ami elsőre soknak tűnhet, de figyelembe véve a termelési költségek utóbbi időben bekövetkezett jelentős emelkedését, indokoltnak mondható. Az utóbbi évek áralakulásának trendjeit elnézve a következő időszakban két forgatókönyv valamelyikének a megvalósulása lehetséges. Az egyik, hogy a főszezon beindulásával sem csökken jelentősen, majd télen és tavasszal jelentős áremelkedés következik be. A másik forgatókönyv a 2019/20-as idény áralakulása, amikor relatíve magas áron nyitott a cékla a piacokon, de év végére már jelentős árengedményekkel, akciókkal igyekeztek felpörgetni az értékesítést.

Jelenleg a nagyobb esély az első forgatókönyv megvalósulására látszik, mivel a Lengyel Központi Statisztika Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei termés volumene 247 ezer tonna körül alakul. Ez több ugyan, mint a 2022-ben betakarított mennyiség, de egyrészt így sem számít szokatlanul soknak, másrészt széles körben elterjedt vélemény, hogy ez a prognózis túlságosan optimista volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?