Teljesen átalakulhat az Európai Unió élelmiszeripara

Teljesen átalakulhat az Európai Unió élelmiszeripara

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem oktatói is részt vettek a FoodwaStop élelmiszer-pazarlás elleni projekt első ülésén. A kezdeményezés 23 ország összefogásával indult el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszer veszteség és -pazarlás csökkentése világszerte jelentős társadalmi, gazdasági, táplálkozási és környezeti kihívás. Ennek csökkentése érdekében indult el ebben az évben a COST (European Cooperation in Science & Technology) által támogatott 4 éves nemzetközi együttműködésben zajló FoodWaStop projekt, melynek alakuló ülését szeptember 21-én rendezték - írta meg a FruitVeB. A 23 ország összefogásával megalakult projekt elnöke Gianfranco Romanazzi, tudományos alelnöke Marco Carulli, adminisztratív alelnöke Olga Gorczyca lett, Magyarországot pedig Mihály Kata és Karaffa Erzsébet képviseli a továbbiakban. A magyar résztvevők büszkék arra, hogy szakértelmükkel részt vehetnek és együttműködhetnek a FoodWaStop nemzetközi csapatával. A projekt céljai a következők:

  1. egy interdiszciplináris és többszereplős európai hálózat létrehozása, amely az EU-n kívüli mediterrán országokkal is kapcsolatot teremt, hogy az élelmiszer-pazarlás megakadályozásával kapcsolatos ismereteket a jelenlegi tudásszintet meghaladó mértékben fejlessze;
  2. a pazarlás és veszteségek előfordulásának meghatározása a gyümölcs- és zöldségértéklánc kritikus pontjain;
  3. technológiai innovációk és fenntartható gazdálkodási stratégiák előmozdítása a pazarlás és veszteségek csökkentése és megelőzése érdekében; és
  4. az agrár-élelmiszeripari hulladékok felértékelése a körkörös biogazdaság előmozdítása érdekében.

A koordinátorok és a résztvevők más kapcsolódó projektek (pl. PRIMA, H2020) során szerzett tapasztalatai, a különböző uniós és EU-n kívüli országokból származó háttér, valamint az érdekelt felek és az ipari partnerek bevonása hozzájárul a probléma tudatosításához, a probléma előfordulásának meghatározásához, az innovatív technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása révén a kezeléséhez szükséges stratégiák kereséséhez, valamint a pazarlás megelőzésére irányuló helyes gyakorlatok meghatározásához. A FoodWaStop hálózat különböző érdekeltek és végfelhasználók számára nyújt előnyöket, beleértve az agrár-élelmiszeripari értéklánc valamennyi szereplőjét, a gazdálkodóktól (Farm) a fogyasztókig (Fork). A FoodWaStop továbbá olyan tudásplatformot hoz létre, amely elősegíti az innovációt, iránymutatásokat ad, és elősegíti a politikai döntéshozókkal folytatott párbeszédet, hogy a figyelmet az élelmiszer-pazarlás társadalmi és gazdasági következményeire irányítsa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?