Ömlik az import póréhagyma a lengyelekhez: őrület, honnan érkezik a java

Ömlik az import póréhagyma a lengyelekhez: őrület, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Rekordokat dönt a póréhagyma ára február elején Lengyelországban. Habár az import beáramlása miatt két hét alatt 27 százalékkal csökkent a nagybani piacokon az ára, de még így is elképesztő magasságokban tartózkodik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel frisspiacon a póréhagyma kínálat hosszú ideje meglehetősen korlátozott, bár az előző két hétben némi javulás tapasztalható. A belföldi termésű készletek gyorsan csökkennek, a nagybani piaci árak pedig a szezon kezdete óta igen magasak, új rekordot értek el. Az előző két hétben azonban nagyobb mennyiségű importáru érkezett, ami az árak alakulásában is jól látható. Érdekesség, hogy nem csak Nyugat-Európából hoztak be nagyobb tételeket (mivel a póréhagyma ott is drága), hanem Törökországból is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az import felfutása miatt a nagybani piaci átlagár két hét alatt 27%-kal csökkent, jelenleg az 5,00-6,00 PLN/kg (445-535 Ft/kg) közötti sávban ingadozik, de még így is jóval drágább a póréhagyma, mint korábban bármikor. A Belgiumból, Hollandiából és Franciaországból importált tételek nagykereskedelmi árai szintén 5,00-6,00 PLN/kg között mozognak, a török póréhagyma viszont már 3,50 PLN/kg (310 Ft/kg) áron cserél gazdát, bár megjegyzendő, hogy minősége általában gyengébb, mint a nyugati tételeké.

A póréhagyma kínálatának javulása tehát jól érzékelhető, de ez még nem elégséges ahhoz, hogy az árhelyzet normalizálódjon, így a következő hetekben sem várható számottevő változás. A szezon egész  Európában késett, és a terméskiesés jelentős részét egyszerűen nem lehet pótolni. Nem is beszélve arról, hogy a gazdatüntetések a külkereskedelmi logisztikában is problémákat okoznak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a póréhagyma árának csökkenése hirtelen megszakad - erre példa a tavalyi év, amikor csak áprilisban kezdett zuhanni az árszint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?