Kimondták: muszáj megemelni a húsok árát Magyarországon

Kimondták: muszáj megemelni a húsok árát Magyarországon

agrarszektor.hu
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint egyszerűen muszáj megemelni a húsok árát Magyarországon, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt, ám lehetőségük sem volt arra, hogy a fogyasztókra áthárítsák azt. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője pedig úgy látja, biztosan lesz drágulás a henteseknél, de sokkal kisebb, mint egyébként lehetne, mivel a háztartások fogyasztása még mindig nem talált magára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára összességében 2023. februárhoz viszonyítva 2,2%-kal, a sertéshúsé viszont még ennél is nagyobb mértékben drágult, 9,4%-kal került többe februárban, mint egy évvel korábban. Ugyanakor januárról februárra a sertés ára 1,2 százalékkal csökkent a boltokban a lefrissebb jelentés szerint - írja a Pénzcentrum. Ám az áremelkedésnek még nincs vége, Braunmüller Lajos, a Pénzcentrumnak azt mondta: biztosan lesz további áremelés, de sokkal kisebb, mint egyébként lehetne.

Mindenképpen drágulásra kell számítani, ám ez várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, ami az iparág helyzetéből adódna. A húsfeldolgozók költségnövekedései magasabb áremelést indokolnának, ám mindaddig, amíg a lakossági fogyasztás nem talál magára, erre nincs lehetőség a kereskedelemmel folytatott tárgyalások során - emiatt csak kisebb mértékű áremelés várható.

Hozzátette azt is, hogy a legjobban most a baromfihús áll, de a feldolgozóiparban komoly gondok tapasztalhatók.

A három terület közül a baromfihús termékpálya van a legjobb helyzetben, azon belül is a broilercsirke. Ezt a termékpályát is jelentősen negatívan érinti a beáramló ukrán import, amely az eltérő termelési feltételek miatt olcsóbb, így komoly piaczavaró hatást fejt ki. A sertés és marha termékpályán az állattartók meglepően jó évet zártak tavaly, ám a feldolgozók több tényező miatt már rossz helyzetben vannak.

Súlyos gondok a húsiparban

Sokkal borúsabban látja a húsipar jelenlegi helyzetét Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Mint lapunk megkerssésére fogalmazott: egyszerűen muszáj árat emelni, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt.

A húsiparnak minden egyes nappal vagy héttel, amikor a külső körülményeket, az önköltséget nem sikerül beépíteni az árakba, a saját veszteségei nőnek: úgy is mondhatnám, hogy muszáj lenne árat emelni, hogy megállíthassuk az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, elég csak azt említeni, hogy a magyar piacot jelentősen befolyásoló német jegyzésen az élő sertés kilójának ára nemrég 2 euróról 2,20 euróra ment fel

- közölte a lappal Éder Tamás. Azt is hozzátette, hogy lehetőség sem nagyon volt, hogy a fogyasztókra áthárítsák az önköltséget, ami pedig folyamatosan újabb problémákat okoz.

2022 decemberétől a húskészítmények ára egy éven át stagnált, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóipar nem tudta áthárítani a fogyasztókra azt az áremelkedést, ami az önköltségekben bizony megjelent. Ezért is mondom, hogy muszáj lenne árat emelni nem csak a piaci logika miatt, hanem azért is, mert komoly gondok fenyegetik a feldolgozóipart, annak ellenére is, hogy a dezinflációs folyamatok több hónapja észlelhetők az országban - az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára is nőtt egy időszakban, azóta megy lejjebb, viszont a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?