Ha így megy tovább, 10 éven belül eltűnhet a magyar zöldségtermelés

Ha így megy tovább, 10 éven belül eltűnhet a magyar zöldségtermelés

Nagy Z. Róbert
Az enyhe tél, a késő tavaszi fagyok, a nyári aszályos időszakok és az azokat megszakító özönvízszerű esőzések, és úgy általában az egyenlőtlen csapadékeloszlás nem segíti a kertészeti ágazatot. Ezeknek a káros hatásoknak a csökkentésére, kivédésére vannak módszerek, ám azoknak költségvonzata is van, ami megjelenik a termés árában. Az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról szó lesz az AgroFuture 2024 Konferencián is május 23-án Kecskeméten, ahova most még tudsz jelentkezni! 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Minden változik, és szinte egyszerre

A változó időjárási viszonyok, a szélsőséges időjárási események, valamint a hőmérséklettel és csapadékkal kapcsolatos változások mind jelentős kihívások elé állítják a mezőgazdasági termelőket. Az egyik legfontosabb változás, amivel szembe kell néznünk, az az átlaghőmérséklet emelkedése. Ez jelentős hatással lehet a növények életciklusára és terméshozamára. A hőmérséklet emelkedése rövidebb tenyészidőt eredményezhet néhány növényfajnál, ami csökkentheti a termés mennyiségét és minőségét. A csapadékviszonyokban is láthatóak változások, a klímaváltozás egyenetlenebb csapadékeloszlást hoz. Sok területen több száraz időszak és hosszabb aszályos periódus várható, miközben más területeken több és intenzívebb csapadék hullhat. Az aszály és a túlzott csapadék mindkettő jelentős kihívásokat jelentenek a mezőgazdászok számára, és az öntözési technológiák és a vízgazdálkodás új megközelítéseinek kidolgozása elengedhetetlen lesz. A klímaváltozás befolyásolja egyes növények termeszthetőségét egy adott területen.

Szinte mindent fejleszteni kell

E problémák hatásainak enyhítésére innovatív technológiai megoldások is vannak - vagy készen, vagy kialakulóban -, de a termesztett fajok nemesítéssel is ellenállóbbakká tehetők. A precíziós gazdálkodás is nyújthat megoldásokat: ami az adott területen a növények igényei alapján alkalmazott megfelelő trágyázást, öntözést és permetezést jelenti. Ez segít maximalizálni a terméshozamot és minimalizálni a tápanyagok és víz felhasználását. Az öntözési technológiák innovációja segítheti az aszályos időszakok kezelését és a víz hatékony felhasználását. Az időjárás szélsőséges változásaival és a környezeti kockázatokkal szembeni védelem érdekében fontos a kultúrák diverzifikálása is. A többféle növényfaj termesztése olyan esetekben, amikor egyik kultúra hirtelen kiesik a termesztésből, csökkentheti a kockázatot és biztosítja a mezőgazdasági tevékenységek folytonosságát. A minél fejlettem időjárás-előrejelzések használata segíthet a termelőknek a döntéshozatalban.

A témáról megkérdeztük a FruitVeB elnökét is

A klímaváltozás miatt várhatóan mely kertészeti növények lesznek azok, melyek termesztése már most, vagy a közeljövőben gazdaságtalanná válik, vagy teljesen ellehetetlenül hazánkban?

Dr. Apáti Ferenc: Kétségtelenül van hazánkban néhány olyan faj, amelynek nem kedveznek a klímaváltozással átalakuló környezeti feltételek, és a gazdasági peremfeltételek sem. Azonban még sem annyira a növényfajt helyeznénk a középpontba, hanem a termelés körülményeit. A klímaváltozás hatását a tavaszi fagykárok és az aszályos időszakok felszaporodásán keresztül érzékeljük leginkább, de nem kímélnek bennünket a jégeső károk sem, vagy gyakran jelentenek gondot az erős (nap)sugárzási viszonyok.

A hajtatott zöldségtermesztés egész jól tud alkalmazkodni az időjárási hatásokhoz, de a szabadföldi zöldségtermesztésben védtelenek vagyunk. Itt leginkább a csapadékhiányos időszakok jelentenek gondot, ezért szabadföldi zöldségtermesztést a jövőben csak 100 %-ban öntözött körülmények között tudunk elképzelni. A frisspiaci gyümölcstermesztésben nincs más út, mint mindhárom jelentős kárnem ellen egyszerre védeni az ültetvényt: vagyis öntözött, jéghálóval takart, fagyvédelmi technológiával ellátott, és művelési rendszerét tekintve intenzív, szuperintenzív ültetvények lehetnek csak versenyképesek.

Az ipari gyümölcs (feldolgozóipari alapanyag) termelése a jégháló többlet beruházási költségét általában nem bírja el, de itt is öntözött, és valamilyen fokon fagyvédett ültetvényekben kell gondolkodnunk. Ha még is fajokról beszélünk, akkor úgy tűnik, hogy ezt a klímát egyre nehezebben bírják egyes saláta-, és káposztafélék (brokkoli, karfiol, kínai kel stb.), de gyümölcsökben is találunk a klímát nem, vagy rosszul viselő fajokat (málna, szeder, fekete ribiszke, köszméte), melyek termesztése gyakorlatilag megszűnt mára hazánkban. A tavaszi fagykárok a kajszi-, és őszibarackban jelentenek legnagyobb fenyegetést, de a fagykáros években a terméskiesést a piac egészen jól „tolerálta” az árak emelkedésével.

Vannak-e olyan fajok, melyek termesztését pont a klímaváltozás miatt lehet majd megkezdeni hazánkban akár üzemi méretekben?

Dr. Apáti Ferenc: Vannak olyan jövevények - egyelőre inkább kuriózumként - amelyek általában délről terjednek észak felé: ilyen a kivi és a füge, a zöldségek között pedig az édesburgonya, amit 15-20 éve még nem termesztett hazánkban szinte senki. Valószínűsíthető azonban, hogy ezek a mediterrán eredetű gyümölcsfajok tíz éven belül még nem terjednek el jelentősen (meghatározó, árutermelő gazdaságok területén) hazánkban, mert azért mégis csak versenyhátrányban leszünk a származási helyük kedvezőbb klimatikus adottságai miatt. Nagyon hosszú távon viszont bármi elképzelhető.

A klímaváltozás hatásai a kertészeti termesztésben valamelyest kontrollálhatók (öntözés, fagyvédelmi gépek, jégháló...). Ezekre megéri építeni, vagy ezek annyira megemelik a termesztés költségeit, hogy hiába a megmentett termés, ha magas áron lett előállítva, nem lesz piacképes?

Dr. Apáti Ferenc: A klímaváltozás és a növekvő időjárási szélsőségek miatt most már nem elég a gyümölcsösökben régi védekezési formák (füstölés, meszelés, vizes permetezés, légkeveréses fagyvédelem) használata: a fagyvédelmi technikákat ma már modern, nemzetközi és hazai precíziós technikákkal kell ötvözni. Vagyis csak úgy készülhet fel a következő évek kihívásaira az ágazat, ha több alternatív technikát és technológiát egyszerre vetnek be az ágazat szereplői.

Inkább egy más hangot ütnék le: ahhoz, hogy az ágazatot ki tudjuk szolgálni a megváltozott klimatikus és gazdasági körülményekhez alkalmazkodó fajta-, és technológiai háttérrel, égető szükség van jól felszerelt, korszerű fajtaadaptációs és technológiai kísérleti állomásokra (melyekkel jelenleg lényegében nem rendelkezünk), különben a magyar zöldség-gyümölcs termesztés tíz éven belül eltűnik a térképről.

Még az éghajlat megváltozása nélkül is kritikus szerepe van az öntözésnek, amellyel nagyon sok kedvezőtlen hatás tompítható vagy akár eliminálható, és a fagyvédelmi módszerek (amelyek némelyike szintén vizet igényel) is mérsékelhetik a tavaszi fagyok pusztító hatásait. Hosszabb távon azonban az adaptáció a legfontosabb, mivel a klímaváltozás hatásait visszafordítani nem tudjuk, vagy ha igen, akkor az csak egy nagyon lassú, több évtizedes folyamat keretében lehetséges - addig egy gazda vagy egy ágazat már rég tönkremegy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?