Gigavágóhíd, 5 százalékos húsáfa: Csányinak kedveznek?

agrarszektor.hu
Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató húságazati érdekeltségei lehetnek az egyik legnagyobb nyertesei annak, ha a kormány a jövő évtől 27-ről 5 százalékra csökkenti a sertés tőkehús áfáját. Várhatóan 2016-ban indul el Mohácson az a gigavágóhíd, amely tőkehúsokat állít elő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kifejezetten kedvező lehet a Mohácson épülő új gigavágóhíd számára, ha jövő januártól a mai 27 százalék helyett 5 százalékos áfa lép életbe a sertés tőkehúsra. A beruházást Nagy György milliárdos befektető cége, az MCS Vágóhíd Zrt. valósítja meg, amellyel a Csányi Sándor tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Az új vágóhíd húskészítményeket nem gyárt majd, hanem éppen olyan termékeket állíthat elő, amelyre az 5 százalékos áfa vonatkozna. A mainál 22 százalékponttal kisebb kulcs pedig olcsóbbá teheti a sertéshúsokat, így növelheti a hazai fogyasztást. Emellett a feketegazdaság - az áfacsalások - visszaszorításával javíthatja a legális cégek versenyfeltételeit.

A mohácsi beruházás 15-16 milliárd forintból valósulhat meg, és az új vágóhíd egy műszakban egymillió sertés levágására lesz majd alkalmas. Korábban a kormány már döntött arról, hogy a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja és 1,46 milliárd forintos támogatást is megszavazott a kivitelező MCS Zrt.-nek.

Csányi Sándor a 60 milliárd forint feletti éves árbevételű Pick révén már ma is meghatározó tulajdonosnak számít a hazai húsiparban, és a szegedi feldolgozó mögé saját további mezőgazdasági cégeivel sertéstermelői integrációt is épít. Alapvetően ezek szolgálnák ki alapanyaggal a mohácsi gigavágóhidat is, de korábbi nyilatkozatok szerint a piacról is vennének sertéseket. A beruházás megvalósításával újra a Csányi-húsbirodalom válhatna piacvezetővé a hazai húsiparban, ahol most az olasz érdekeltségű kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. foglalja el az első helyett 80 milliárd forinton felüli éves árbevétellel.

Húspiaci szakértők egyenesen úgy értékelik a bejelentett áfacsökkentési tervet, hogy azzal a kormány az OTP-nek, illetve a Csányi-féle agrárcégeknek okozott veszteségeket kompenzálná bizonyos mértékben. Az OTP-nek jelentős többletterhe származott a devizahitelek vagy a brókerbotrányok miatti károk rendezéséből, a bankvezér agrárcégeit pedig az 1200 hektár feletti gazdaságok terülatalapú alaptámogatásainak elvonása sújtja 2015-től. Csányi Sándor és a kormány viszonya agrárszempontból eddig sem volt rossznak tekinthető, mivel a kabinet a bankvezér valamennyi agrárvállalkozásával stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Így indokol a kormányszóvivő
Ez az a húsfajta, amelyre a legtöbbet költik a családok a pénzüket - indokolta Giró-Szász András kormányszóvivő, miért éppen a sertés tőkehús áfája csökkenn 27-ről 5 százalékra. Szerinte a családok sertéshúsra mintegy 30 százalékkal többet költenek, mint baromfira. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2014-ben ugyanannyi mennyiséget fogyasztottunk sertéshúsból, mint baromfihúsból. Másként látja viszont a helyzetet a hazai baromfiágazati szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács, amely szerint nincs szakmai indoka annak, miért kellene egyoldalúan, a baromfitermékek kárára csökkenteni az áfát 2016-tól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31