Jövőre jön a mobilra tölthető horgásztérkép

agrarszektor.hu
Összesen 8787-en regisztráltatták magukat az idén a turista horgászok számára létrehozott új online rendszerben, az úgynevezett állami turista horgászjegyet pedig ténylegesen 3912-en váltották ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az új jegytípus bevezetése sikeres volt, mert ennek köszönhetően már az idén sikerült megállítani az új horgászok számának elmúlt években tapasztalt csökkenését. Jövőre internetes "horgásztérképet" jelentetnek meg, amely a turista és a "rendes" horgászok számára egyaránt eligazodást nyújthat a hazai horgászvizek között.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Állami turista horgászjegyet ez év májusától lehet igényelni, előtte azonban regisztrálni kell a Nébih e célra létrehozott internetes oldalán és le kell tenni egy ingyenes online tesztvizsgát is. A mostanáig regisztrált 8787 főből a hivatal tájékoztatása szerint 6369-en kísérelték meg legalább egyszer az alapvető faj és jogszabályi ismeretről szóló teszt kitöltését, 5326-an pedig le is vizsgáztak. Csaknem 60 százalékuk (3165 fő) a teszteket elsőre teljesítette, mások viszont a vizsgának többször is nekifutottak.

Többen nem váltották ki a tursita állami jegyet

Horgászvélemények szerint elképzelhető, hogy egyesek csak tudásukat akarták lemérni vagy később nem jutottak ki a vízpartra, mivel a turista állami horgászjegyet - amely az idén 2 ezer forintba került - ténylegesen csak 3912-en váltották ki, akik közül 158-an külföldiek voltak. Az is lehet azonban, hogy a célba vett horgászvizekről később kiderült, hogy a hasznosítók nem adtak ki turista területi horgászjegyeket, ezért az internetes vizsgázók egy része a turista állami horgászjegyet sem váltotta ki.

Az állami turista horgászjegy bevezetésének célja az volt, hogy minél többen ismerjék meg a horgászat, mint természetben végzett szabadidős tevékenység szépségét - fogalmazott az agrarszektor.hu-nak a Nébih. Emellett az is szempont volt, hogy azok a horgászatot kedvelők, akiknek csak egy-két napnyi vagy heti szabadidejük van e hobbira, a lehető legegyszerűbben jussanak horgászati lehetőséghez a "rendes" állami horgászvizsga letétele helyett.

Máris befogtuk a 2007-2010-es éveket

A statisztikai adatok szerint 2007-2010-ben évente átlagosan 17 ezren tettek sikeres állami ("rendes") horgászvizsgát, de ez a szám 2011-2012-ben évi 15 ezerre, 2013-ban 11 ezerre csökkent. Az ideii első féléves adatok ráadásul azt tükrözik, hogy a "rendes" állami horgászvizsgára jelentkezők száma tovább zsugorodott. Ugyanakkor a turista rendszerben 5326-an vizsgáztak le, ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a "rendes" állami vizsgázókkal együtt az új horgászok száma már a turista állami jegy bevezetésének évében elérte a 2007-2010-es években regisztrált átlagot - hangoztatja a Nébih.

Mint ahogy azonban arra az agrarszektor.hu már korábban rámutatott, az internetes turista horgászvizsga egyáltalán nem garantálja, hogy a sikeres tesztkitöltők megfelelő horgászismeretek birtokában jutnak a vízpartra. Ennek egyik kézenfekvő magyarázata, hogy kontroll híján a vizsgázóknak bárki segíthet a válaszadásokban, vagy a megfelelő adatok birtokában leteheti mások helyett a vizsgát, amely végeredményben konzekvenciák nélkül a "végtelenségig ismételhető". Mivel a mai rendszer visszaélésekre ad alkalmat, sok turista horgász képzetlenül kezdhet a horgászathoz, holott valójában ugyanazokat a szabályokat kellene ismernie, mint amelyeket a díjfizetéses, vizsgabizottság előtti "rendes" állami horgászvizsga elvileg megkövetel.

Reszkethetnek a rapsicok - Állami halászati őri szolgálatot hoznak létre
Állami halászati őri szolgálat felállításával kívánja erősíteni a halászati őrzést 2015-től a Nébih - közölte az agrarszektor.hu-val a hivatal. A halászati őrzés fokozása minden horgász és halfogyasztó érdeke, mivel ezzel vissza lehet szorítani az illegális halfogásokat és érvényesíteni lehet az élelmiszer-biztonsági követelményeket is - fogalmazott a Nébih.

A Nébih ennek ellenére nem tervezi, hogy a vizsgáztatási rendjén, illetve a turista horgászjegyes rendszer működtetésén változtat 2015-ben, mivel az állami turista horgászjegyet váltó személyek általános visszajelzése 98 százalékban pozitív volt - közölte a hivatal. A kedvező tapasztalatok a Nébih szerint annak is köszönhetők, hogy a szabadidő eltöltésében frekventált vízterületek halgazdálkodási hasznosítói (a Balaton, a Tisza-tó, illetve a Duna és a Tisza halászati hasznosítóinak egy része) felismerte az új jegytípusban rejlő lehetőségeket, és különböző területi kedvezményeket nyújtott az állami turista horgászjeggyel rendelkező személyeknek.

Ezt tudja majd a "horgásztérkép"

Eddig csupán a turista fogási naplók adatainak internetes feltöltése bizonyult nehézkesnek, ezért a Nébih az év végéig lehetővé teszi, hogy az adatokat más módon is rögzíteni lehessen. Emellett a hivatal azt is tervezi, hogy mobil applikációt alakít ki a horgászok jobb tájékozódása érdekében. Az internetről letölthető alkalmazás olyan "horgásztérképet" jelent majd, amellyel a horgászok információhoz juthatnak például egy-egy vízterület hasznosítójáról, vagy arról, hogy a területi engedélyek hatálya pontosan mettől-meddig terjed. E lehetőség pesrze nem csupán turistáknak, hanem valamennyi "rendes" horgásznak szól majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03