Újra tarolhatnak az olcsó külföldi tejek

agrarszektor.hu
Feljelentésekig fajulhat a harc.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Újra megjelenhetnek az irreálisan olcsó, ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek a hazai élelmiszerláncokban, mivel esésnek indultak a nyerstej árak az európai piacon. Az ágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a dömpingáras behozatal esélyét sem zárja ki, ezért kilátásba helyezi, hogy soron kívüli hatósági intézkedéseket kezdeményez.

Az idén bővült az úgynevezett nyerstej-kínálat az Európai Unióban, mert tavalyhoz képest nőtt a tejtermelés, másrészt az utóbbi időszakban - főként tejporgyártó üzemek megszűnésével - feldolgozó-kapacitások estek ki. A nagyobb alapanyag-mennyiség pedig ahhoz vezetett, hogy csökkenésnek indultak az azonnali (spot) nyerstej árak az uniós piacon.

A spot üzletkötéseknél korábban a kilónkénti 50 euró centes nyerstej ár jelentette a csúcsot, de ez az utóbbi időszakban fokozatosan 30-34 euró centre csökkent, és további áresés sem kizárt. A fölözött tejeknél pedig az ár esetenként 25 euró cent környékére is süllyedhet, és ez rendkívül olcsó alapanyag-beszerzéseket is lehetővé tehet egyes uniós feldolgozók számára.

Később derül ki, mi lesz az olscóbb tejekből

Egyelő nem tudni, hogy az olcsóbb nyerstejekből pontosan milyen tejtermékek készülhetnek. A tejipari cégek gyárthatnak tejsűrítményt, tejport vagy sajtot is, amelyet jórészt a világpiacon adnak el. Így e termékek Magyarországon legfeljebb kisebb mennyiségben jelenhetnek meg, ezért a tejpiacra sem lehetnek lényeges hatással.

Más lehet a helyzet, ha a külföldi tejfeldolgozók az olcsó alapanyagokból UHT-tejeket állítanak elő, mivel ezek már közvetlenül is bejuthatnak a hazai nagy- és kiskereskedelembe. A Tej Terméktanács szerint 25 euró centes kilónkénti fölözött tejárak mellett meglehet az esélye annak, hogy alkalmatlanként irreálisan alacsony árú UHT-tejek jelenjenek meg az élelmiszerláncokban. Bár ez a fogyasztóknak átmenetileg kedvezhet, a hazai tejtermelők és tejfeldolgozók számára hátrányos lehet, mert a tejárak letörésével fenyegethet.

Már előre figyelmeztetnek

Mint ismert, az olcsó UHT-tejek az elmúlt években rendre feszültséget okoztak a hazai piacon, éppen árletörő hatásuk miatt. Ezért a terméktanács most előre felhívta a piaci szereplők figyelmét, hogy tartózkodjanak a dömpingárak alkalmazásától, illetve a diszkriminatív árképzés tilalmának megkerülésétől vagy megszegésétől. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a tisztességtelen piaci magatartásra vonatkozó valamennyi jelzésre, és minden indokolt esetben soron kívüli, határozott hatósági intézkedéseket kezdeményez - fogalmazott közleményében a terméktanács.

A szervezet prognózisai szerint a mostani túlkínálat két-három hónapig lehet jellemző az uniós tejpiacra, utána pedig újra egyensúlyi(bb) helyzet állhat elő. A terméktanács éppen most adta ki hazai tejpiacra érvényes tejfelvásárlási alapárjavaslatát a 2014-2015-ös kvótaévre, amely idén április elsejétől a jövő év március 31-ig tart. Ebben kilónként 103 forintos éves átlagárat szerepeltet, plusz-mínusz 2,5 százalékos eltéréssel. Ez meghaladja a most befejeződő, tavalyi kvótaév 99 forintos átlagát, tehát éppenséggel emelkedő tendenciát jelez.

Ellentétes ármozgások

Csakhogy a tavalyi kvótaév 90 forint körüli kilónkénti felvásárlási tejárakkal indult, amelyek később 110 forintig emelkedtek. E trend lassult le, illetve fordult meg mostanra, ezért a terméktanács az új kvótaév első negyedévére 102 forintos alapárat jelzett előre.

A következő hónapokban ennél alakulhatnak ki időszakosan alacsonyabb spot nyerstej árak az uniós piacon. A 30-34 euró centes uniós árak például - forintárfolyamtól függően - 90-100 forintos, a 25 cent körüliek 75-80 forintos felvásárlási áraknak felelhetnek meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?