Erre eddig nem volt példa - Magasabb sebességre kapcsolhatunk?

agrarszektor.hu
Mint ismeretes, a kormány a héten fogadta el a Vidékfejlesztési Program (VP) éves fejlesztési keretét, így idén mintegy 800 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra pályázhatnak a gazdák, és a Miniszterelnökség az év végéig további 59 pályázatot ír ki. Az ágazat, és ezen belül az élelmiszeripar idei kihívásairól és lehetőségeiről Éder Tamást, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnökét, és Papp Gergelyt, az agrárkamara szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük a NAK Élelmiszeripari fórumán. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy információt nyújtson az élelmiszeripari beruházást tervező vállalkozásoknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Régóta készültünk arra, hogy ha lesz élelmiszeripari pályázati kihívás, akkor a legfontosabb élelmiszeripari beszállítókat, gépbeszállítókat, és az élelmiszeripari beruházást tervező tagjainkat összehívjuk - mutatott rá Papp Gergely. Ez az első ilyen jellegű rendezvényünk, és úgy tűnik sikeresnek bizonyult: kétszáz ember jelent meg az eseményen. Ilyen mértékű élelmiszeripari beruházási támogatásra nem volt példa az elmúlt években - fogalmazott Éder Tamás. A beruházások hiányában a szektor szereplőinek nagy szükségük volt a rendezvényre, hiszen nincsen, vagy alig vannak kialakult partnerkapcsolataik. Mi ezt szeretnénk ösztönözni ezzel a fórummal. Papp Gergely hozzátette:

a partnerkapcsolatok hiánya különösen jellemző az élelmiszeripari felhívások kedvezményezettjeinek új körére, a mezőgazdasági termelők csoportjára.
Fotó: NAK/Gyulai Tóth Zoltán

 

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretéből látszik, hogy még év elején kijönnek a kertészeti felhívások, illetve az állattenyésztőket és fiatal gazdákat segítő pályázatok mellett a termelők szeptember körül számíthatnak a Rövid Ellátási Lánc (REL) tematikus alprogram kiírására is - emelte ki Papp Gergely.
Megvan az ütemterv
Mint ismeretes a héten a kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Program idei fejlesztési keretét, amelyben 800 milliárd forint meghirdetéséről döntöttek. Az ütemtervben részben módosították a tavalyi pályázati terveket, mivel a 2015-ös pályázati határozat 31 pályázatban, csaknem 710 milliárd forintnyi támogatás meghirdetését tűzte ki célul, de ezek közül csak hét jelent meg, 385 milliárd forint összegben. Az idei tervek szerint a kormány év végéig összesen 59 pályázati felhívást ír ki. Néhány pályázatnál pedig a meghirdetési dátum mellett a keretösszeget is módosították. 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programmal kapcsolatban Papp Gergely elmondta: valószínűleg a nyáron egy újabb élelmiszeripari felhívás jelenik meg, amelynek a feltételeit a kamara egyelőre nem tartja kedvezőnek, de nyárig ezeket is módosítanák.

Fotó: NAK/Gyulai Tóth Zoltán

Az élelmiszeriparnak nagyon fontos, hogy az élelmiszeripari tevékenység 80 százalékát végző közepes és nagyvállalkozások is kapjanak lehetőséget, hisz ezek a cégek is technológiai lemaradással küzdenek. Az ágazat szempontjából a tavalyi év jobb volt, mint az azt megelőző évek, a kibocsátás, az export és a belföldi forgalom egyaránt növekedtek. Úgy tűnik, hogy az input árak és az output árak mozgásának eredményeként javult a jövedelmezőség is.

Idén szolid fogyasztásnövekedéssel számolunk, és remélhetőleg ezekkel a fejlesztésekkel egy magasabb sebességre kapcsolhat az ágazat - foglalta össze Éder Tamás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?