2016. augusztus 26. péntek Izsó

Hírek - Élelmiszerpiac

Ha ezt betartanánk, emberek milliói maradnának életben

Kevesebb hús, illetve több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente. Kutatók szerint jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás miatti kárenyhítési kiadások.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány elsőként mérte fel, milyen egészségi és környezeti hatásai lennének, ha az egész világ áttérne egy sokkal inkább növényi alapú étrendre. Az Oxfordi Egyetem szakértői szerint a kiegyensúlyozatlan étrend világszerte súlyos egészségi problémákat okoz és a világ táplálkozási rendszere felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyedéért.

A kutatók megnézték, milyen hatásai lennének a század közepéig annak, ha az emberiség különböző étrendekre állna át. A szakemberek négyféle étrendet vizsgáltak: a jelenleg szokásosat, egy olyat, amely a globális irányelvekkel összhangban a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelését és a vörös húsok, a cukor, valamint a bevitt kalóriák csökkentését írja elő, illetve a vegetáriánus étrendet és a vegán étrendet.


Az eredmények azt mutatják, hogy a globális irányelvek szerinti étrend követésével évente 5,1 millió, a mindenfajta állati eredetű terméket nélkülöző vegán étrenddel 8,1 millió ember idő előtti halála válna megelőzhetővé 2050-ig. A globális irányelvek szerinti étrenddel 29, a vegetáriánussal 63, míg a vegánnal 70 százalékkal csökkenne az élelmezéssel összefüggő károsanyag-kibocsátás. Ha a világ a fenti étrendekre átállna, évente 700-1000 milliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyben, míg a csökkenő üvegházhatásúgáz-kibocsátás gazdasági haszna az 570 milliárd dollárt is elérhetné.

A tanulmány készítői a regionális különbségeket figyelembe véve nézték meg, hogy az egyes területeken mely változtatások lennének a leghatékonyabbak. A vöröshús-fogyasztás visszaszorításának Kelet-Ázsiában, Nyugat- és Latin-Amerikában lenne a legnagyobb hatása, míg a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában csökkentené leginkább a halálesetek számát.

Az átállás megvalósításához 25 százalékkal kellene növelni a globális gyümölcs- és zöldség-, illetve 56 százalékkal csökkenteni a vöröshúsfogyasztást. Az embereknek továbbá 15 százalékkal kevesebb kalóriát kellene bevinniük.


 

Címlapon, most

Eldőlt! - Nem lesz népszavazás az állami földekről

Tovább mélyül a válság: tüntetnek a tejtermelők

Nem teljesíti a francia gazdák kéréseit a Lactalis.

Ami van, nem elég: tovább kell csökkenteni a sertésáfát

A készítményeknél is 5 százalékos adó kell, mert csökken a fogyasztás.

40 ezer euró: ennyit fizetnek a nyerteseknek Lázárék

Újabb pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Programban.

Ezen Orbán is felháborodott: hová tűnt a balatoni és a tisza hal?

A halászat betiltása okoz galibát, vagy mégsem?

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ