Hárommilliárdos beruházást adott át a Hungrana

agrarszektor.hu
Mintegy hárommilliárd forintból épített új, takarmány pelletet előállító üzemet a Hungrana Kft., amelyet szerdán avattak a Fejér megyei Szabadegyházán. A gyárbővítési projekt része annak a 225 millió eurós kapacitásnövelő beruházásnak, melyet a szabadegyházi gyár az elmúlt évtizedben hajtott végre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Június végén újabb jelentős gyárbővítési projektet zárt le a Hungrana Kft. A vállalat új üzemegységében a kukoricarostból és egyéb fehérjében dús komponensből állítanak elő pelletált állati takarmányt . A közel 3 milliárd forintos beruházás eredményeként megvalósuló létesítmény építési munkáit a tavalyi évben kezdték meg és a gyárrészleg az idén készült el, a beüzemelési munkák június folyamán zárultak le.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter avatóbeszédében stratégiai fontosságúnak nevezte az osztrák-amerikai tulajdonú vállalatot, és hangsúlyozta, hogy a Hungrana nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacokon is Magyarország versenyképességét bizonyítja. A miniszter elmondta, hogy

a Hungrana Kft. Fejér megye harmadik legnagyobb árbevételű vállalata, a Top 100-as lista szereplője évek óta, és a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja.
 

Johann Marihart, az egyik tulajdonos, az Agrana ügyvezető igazgatója kiemelte: a tulajdonostárs ADM-mel közösen mindent megtesznek a szabadegyházai gyár fejlesztéséért, miközben figyelembe veszik a piaci lehetőségeket és a kukoricatermést. Példaként említette, hogy az üzem kapacitása az elmúlt 26 évben tízszeresére nőtt, és a szabadegyházi etanol üzem az egyik legversenyképesebb a világon. Anthony Sepich, az ADM értékesítési igazgatója hozzátette, hogy az új gyáregységben alkalmazott biztonságos technológiához hasonló nemcsak Magyarországon, az Európai Unióban sincs.

Kelemen Kálmán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetője és pénzügyi igazgatója a beruházást komoly lépésnek nevezte a vállalat életében. Emlékeztetett arra, hogy a tulajdonosok az elmúlt 10 évben 230 millió eurót fektettek be Szabadegyházán. Az új, világszínvonalú üzem új lehetőség számukra a piacokon, miközben minimalizálja a technológiai veszteségeket és komoly lépés a munkabiztonság növelésében - tette hozzá.

 

A 320 alkalmazottat foglalkoztató Hungrana éves szinten több mint egymillió tonna magyar kukoricát dolgoz fel, a termékek előállításához szükséges gőz kétharmadát környezetbarát módszerrel, biomassza kazán segítségével állítja elő. A cég Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét működteti, az Európai Unióban termelt izocukor - folyékony állapotban lévő cukor - mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a vállalat állítja elő. A társaság a teljes magyar kukoricatermelés 15 százalékát használja fel. A Hungrana által előállított izocukor, illetve bioetanol kétharmadát külföldön értékesítik, főleg az Európai Unió nyugat-európai tagállamaiban, de Lengyelországba, Norvégiába és Dániába is szállítanak.

A szabadegyházi gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben, majd később, a kukoricafeldolgozó vonal elindítását követően az izocukorgyártás is elkezdődött 1981-ben. A privatizációt követően az állami tulajdonú Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével létrejött a Hungrana Kft. A gyárat folyamatosan fejlesztik, így a 90-es évek közepének napi 400 tonnás kukoricafeldolgozó kapacitását napjainkra közel 3500 tonnára növelték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03