2017. január 17. kedd Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszerpiac

Mézhamisítási csalássorozat: ez olyan, mint a lóhúsbotrány

A lóhúsbotrányhoz hasonlítható az a csalássorozat, amely az uniós mézpiacon zajlik. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokkal jár, hogy az EU-s mézekhez hamisított külföldi – elsősorban kínai – importmézeket kevernek. Ugyanakkor vannak biztató jelek: az Európai Bizottság a dömpingszerű mézimport kiszűrésére ma már ellenőrzési tervet hajt végre, a magyar piacról pedig több intézkedéssel „lényegében” sikerült kiszorítani a hamisítványokat.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az Európai Bizottság annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni az EU-ba dömpingszerűen érkező, ipari úton előállított importmézeket – húzta alá közleményében Erdős Norbert néppárti európai parlamenti képviselő. Szerinte az európai mézpiacon olyan csalássorozat zajlik, amely a korábbi „lóhúsbotrányhoz” hasonlítható. Mint ismert, a 2013-ban kirobbant botrányban kiderült, hogy marhahúsként hoztak forgalomba lóhúst az EU-ban.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Az Európai Bizottsághoz már számos kifogás érkezett olyan piaci termékek miatt, amely címkéjén a „méz” felirat szerepel, de nem felelnek meg a mézről szóló uniós irányelv előírásainak. A tavaly decemberben közzétett, előzetes bizottsági eredmények szerint a meg nem felelések elsősorban „a növényi eredetre vonatkozó nyilatkozatokkal és a cukorral történő hamisítással” álltak összefüggésben. Az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága márciusi ülésén veszi napirendre az uniós mézhamisítási ügyet.

Mészáros László, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint eddig 35 Magyarországon forgalmazott, kevert méz mintáját vizsgáltatták be nemzetközi laboratóriumban. Azt gyanítják, hogy e kevert mézek kínai importméz felhasználásával készültek. Közülük eddig 6 mintáról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Az OMME jelenleg is vizsgálja az importmézeket, és most újabb 35 mézminta laboreredményét várja – közölte az egyesület elnöke.


A mézhamisítás a fogyasztók súlyos becsapását eredményezi, illetve élelmiszer-biztonsági kockázatokkal is jár, mivel nem lehet tudni, hogy az importált ipari mézek milyen szennyeződéseket tartalmaznak – hangsúlyozta közleményében Erdős Norbert. Ezért azt szorgalmazza, hogy Brüsszel vizsgálja felül a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendeletet. A kevert mézekre alkalmazandó, valójában semmitmondó „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált, EU-n kívüli mézek mely harmadik országból származnak, illetve a kiszerelt termékben e tételek pontosan hány százalékban vannak jelen – véli a képviselő.

A mai piaci helyzetben versenyképes méhészeti gazdaságok mehetnek tönkre, így magyar és európai emberek veszíthetik el megélhetésüket – fogalmazott Mászáros László. Szerinte ugyanakkor Magyarországon mára lényegében sikerült kiszűrni a hamisítványokat. Az országos főállatorvos december 7-én egy határozatban adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el a harmadik országokból származó méztételek hatósági ellenőrzése érdekében. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte, hogy a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékeket vonják ki a forgalomból. Az idén január 19-én pedig együttműködési megállapodás jött létre a Nébih és az OMME között.


 

Címlapon, most

Rendkívüli hideg: nincs veszélyben az ország kenyere

Idén még drágábban vehetünk cukrot

Tovább folytatódik az áremelkedés.

Újabb pályázatot függeszt fel Lázár tárcája

Kimerül a támogatási keret a juh- és a kecsketartóknál.

Azért van húshiány, mert nagyon sok kacsát és libát kellett leölni

Csak a madárinfluenza elmúltával javulhat a helyzet.

Téli élelmiszerrazziák: kevesebb szabálytalanság

Főleg a szezonális termékeket ellenőrizték.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ