Nagyon nagy a baj a liszttel - Levél ment Vargának

agrarszektor.hu
A liszt 27 százalékos áfákulcsának 5 százalékra csökkentését szorgalmazza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél a hazai feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség. A szervezet szerint az adómérsékléssel úgy lehetne kifehéríteni a ma 35 százalékban feketén működő, áfacsalásos lisztpiacot, hogy a költségvetés még nyerhetne is az adóváltoztatáson. A szövetség a takarmányoknál is 5 százalékos áfakulcsot sürget, mert az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) nem elegendő az áfacsalások kiszűrésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Halaszthatatlanná vált a liszt 27 százalékos jelenlegi áfakulcsának 5 százalékra csökkentése a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) szerint. Az adómérséklés érdekében a napokban levelet írtak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a szervezet.

MTI-fotó: Oláh Tibor

Mint ismert, az alapvető élelmiszerek közül az idén januártól a sertés tőkehús áfája csökkent 5 százalékra, 2017-től pedig a kormány bejelentése szerint a tejnél, a baromfinál és a tojásnál mérséklődik 5 százalékra a kulcs. A szintén alapvető élelmiszernek számító lisztre viszont - legalábbis az eddigi információk shzerint - továbbra sem terjedne ki az áfacsökkentés.

Iparági becslések szerint ugyanakkor a lisztpiacon a feketegazdaság részaránya ma már elérheti a 35 százalékot is, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudnak versenyezni. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt években százmilliós nagyságrendű támogatásból korszerűsített malomipari vállalkozások jutottak csődbe.

Az ekáer jó eszköz az illegális lisztszállítmányok egy részének kiszűrésűre, de nem hozta meg a várt eredményt - állapítja meg a Gabonaszövetség, amely ezért is tartja megkerülhetetlennek az áfacsökkentést. Ráadásul egy ilyen lépéssel költségvetési bevételkieséssel sem kellene számolni, sőt a büdzsé összességében nyerhetne is az ügyleten - érvel a szervezet.

A magas áfa a takarmányiparban is a csalások melegágya
A 27 százalékos áfakulcs a takarmányiparban is az áfacsalások melegágya - állapítja meg Varga Mihálynak írt levelében a Gabonaszövetség. Az ekáer az olajosmag-darák és a nyersolaj kereskedelmében sem hozta meg a várt eredményt, miközben a takarmányipar a magas áfa miatti nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült. Ezért a szervezet szerint a takarmányoknál is szükség lenne arra, hogy az áfa 5 százalékra csökkenjen. E lépés jelentősen javítaná a legális cégek piaci pozícióit, miközben nem lenne hatással a költségvetésre, mivel a takarmányok nem végső fogyasztásra szánt, hanem köztes terméknek számítanak.

A szövetség kalkuláció szerint az éves hazai lisztfelhasználás mintegy 900 ezer tonnát tesz ki, amelyből csak 10-12 százalék jut el - zacskós lisztként - közvetlenül a fogyasztókhoz, míg a fennmaradó 800 ezer tonna tovább-feldolgozásra kerül. Így ez utóbbi lisztmennyiségből készülő termékek után változatlanul befolyna az áfa a költségvetésbe, vagyis tényleges adókieséssel csak a 10-12 százaléknyi, végső fogyasztásra szánt lisztnél kellene számolni, ha a liszt áfája 5 százalékra csökkenne.

Az áfamérséklés miatti bevételkiesés a 10-12 százaléknyi (100-110 ezer tonnányi) lisztnél a szövetség számításai szerint évi mintegy 2 milliárd forint lenne, de ezzel párhuzamosan a teljes lisztpiac kifehéredése legalább 3 milliárd forintos pluszbevételt generálna, vagyis a költségvetés helyzete végeredményben javulna. Emellett a liszt áfacsökkentése hozzájárulhatna a sütőipar fehéredéséhez is, illetve a fogyasztók biztonságos lisztellátása is javulna, mivel az áfacsalt lisztek eredete és minősége bizonytalan - hangsúlyozza a Gabonaszövetség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?