Elárasztotta Európát az olcsó lengyel alma

agrarszektor.hu
Lengyel alma lepte el az utóbbi hetekben az európai piacot, ezért a gyümölcs ára a tavalyinál is alacsonyabb szintre esett. A gondot - hasonlóan a sertés- és a baromfipiachoz - az orosz embargó okozza.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ősszel viszonylag jó áron tudták értékesíteni az almát a termelők, a fogyasztói alma és az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs ára is magasabb volt - mondta a Magyar Időknek Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke. Bár a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, az orosz embargó miatt bennragadt olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. Egyes becslések szerint februárban mintegy 1,2 millió tonna volt a lengyel raktárakban a gyümölcs mennyisége.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs kereslet a magyar árura és szinte alig akad felvásárló. Felhívta a figyelmet arra, hogy az árak nagyban függnek a minőségtől és a fajtától is. Van olyan alma, amelyet hazai hűtőházakból hatvan forintért visznek, de olyan tétel is akad, amelyet 120 forintért is el lehet adni. Takács Ferenc szerint enyhíti a gazdák kárát, hogy a léüzemek április elején elkezdik a hűtőházakban megromlott alma feldolgozását, de a kilónkénti 20 forintos ár sok esetben a tárolási költségeket sem fedezi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03