Túlteljesíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését az EU

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban a tervezettnél jobban halad az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban 2012-re vállalt kötelezettségek teljesítése - olvasható a Bizottság sajtóközleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa elmondta: "Az Európai Unió nem pusztán aláírta a Kiotói Jegyzőkönyvet, nem pusztán ígéretet tett a benne foglalt célok megvalósítására. A tények azt mutatják, hogy a világ számíthat az Európai Unióra: amit felvállaltunk, azt meg is valósítjuk. Sőt, a jelek szerint a vállaltaknál többet is tudunk tenni."

A Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségek

A Kiotói Jegyzőkönyv aláírásával a megállapodás idején az Európai Uniót alkotó 15 tagállam (EU-15) kötelezettséget vállalt arra, hogy üvegházhatást okozó gázkibocsátásaikat a 2008-2012-es időszakban egy kiválasztott bázisév (többnyire 1990) kibocsátási szintjéhez képest együtt átlagosan 8%-kal mérséklik. Az EU-15 tagállamai egyedi helyzetük szerint megállapított nemzeti kibocsátási célkitűzéseket határoztak meg, ami rájuk nézve kötelező.

A 27 tagú EU összesített kibocsátásaival kapcsolatban nem született ilyen közös célkitűzés. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott 12 tagállam közül tíz a Kiotói Jegyzőkönyv értelmében egyedileg vállalt kötelezettséget arra, hogy kibocsátását a 2008-2012-es időszakban 6%-kal vagy 8%-kal a bázisév szintje alá csökkenti. Csak Ciprus és Málta nem tűzött ki kibocsátás-csökkentési célokat.

A kibocsátás eddigi mértéke

A 2010. júniusi bejelentésnek megfelelően az EU-15 tagállamaiban 2008-ban 6,9%-kal volt kevesebb az üvegházhatást okozó gázkibocsátás a bázisév szintjénél, noha ugyanebben az időszakban az EU-15 gazdasága közel 45%-kal növekedett. Az EU-27 egészét nézve a kibocsátások 14,3%-kal csökkentek a bázisév és 2008 között.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) becslései szerint 2009-ben a gazdasági helyzet hatására a kibocsátás jelentősen visszaesett: az EU-15 viszonylatában a bázisévhez képest ez 12,9%-os csökkenést, az EU-27-ben pedig 17,3%-os csökkenést jelent.

Az EU-15-re és az EU-27-re vonatkozó előrejelzések

Amennyiben a tagállamok a terveknek megfelelően nemzetközi kibocsátási egységeket tudnak vásárolni, illetve élni tudnak az erdőtelepítés és újraerdősítés lehetőségével, a 2008-2012-es kötelezettségvállalási időszakban az üvegházhatást okozó gázkibocsátás átlagosan mintegy 14,2%-kal alacsonyabb lehet a bázisévben mérthez képest. Ebből 2,7 százalékot tehet ki a kibocsátási egységek vételezése az EU15 tagországaiban, míg tervezett erdőtelepítés és újraerdősítés ezen felül még 1%-os csökkenést hozna.

A kiotói kötelezettségeket vállaló mind a tíz később csatlakozott állam várhatóan túlteljesíti a bázisév szintjeihez mért, 6-8%-os kibocsátás-csökkentési célját.

A jelentésben is elismerik a szakértők, hogy a gazdasági recesszió pozitívan hatot az ÜHG-kibocsátás csökkentésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?