Kína kigolyózta a világelső First Solart!

agrarszektor.hu
Az IMS Research felmérése szerint a világ legnagyobb napelem gyártója, a First Solar a harmadik negyedévben veszített piaci részesedéséből, azonban hamarosan újra talpra állhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb vékonyfilmes technológiát használó napelemgyártója korábban 6 egymást követő negyedévben volt piacvezető, azonban 2010 harmadik negyedévében mindössze 2 százalékkal növelte kapacitásait, így harmadik helyre szorult a kínai Suntech, és JA Solar cégek mögé. 


Az IMS Research előrejelzése szerint 2011-ben csökkeni fog a kereslet a napelemek iránt, ennek ellenére a First Solar visszaszerezheti piacvezető szerepét, amennyiben a következő két évben valóban megnyitja új gyáregységeit. A cég nemrég jelentette be, hogy az Egyesült Államokban és Vietnámban tervez új gyárakat nyitni 2012-ben, de a francia, német és malajziai egységek kapacitását is növelni szeretné.


A bővítések nyomán a cég gyártókapacitása 2012 végére elérheti a 2,7 GW-ot, a korábbi évek teljesítménybővülése alapján azonban akár a 3 GW-ot is.


Az IMS becslései szerint a keresleti oldalon csökkenés várható jövőre, főleg Németországban, a First Solar ezzel szemben keresletbővüléssel számolhat, köszönhetően az Európában és Észak-Amerikában épülő napenergia parkoknak. 


Habár a cég pozíciója a fotovoltaikus elemek piacán folyamatosan gyengül, legutóbbi jelentésük szerint az utolsó negyedévben 36 százalékkal nőttek bevételei, köszönhetően a 80 MW kapacitású kanadai PV gyár üzembeállításának. 


A társaság 1999-ben alakult, ám a piacra történő termelést csupán 2002-ben kezdte meg. A társaságot 2006 novemberében vezették be a Nasdaq-ra, ezt követően a First Solar kapitalizációja rövid idő alatt elérte a 20 milliárd dollárt. A válság alatt részvényei zuhanni kezdtek, így a 2008-as 300 dollár feletti csúcsról mára 130 dollár körüli értékre csökkent. A 4500 alkalmazottal dolgozó vállalkozás a 2009-es évet 2 milliárd dollár bevétellel zárta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?