2010 legnagyobb megújuló energia projektjei - Itt a lista!

agrarszektor.hu
A megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések 2010-ben is dinamikus ütemben folytatódtak, szinte hetente jelentettek be újabb és újabb, rekordokat döntő projekteket. Mostani cikkünkben a 2010-ben megvalósult, legnagyobb zöldenergia projekteket szedtük egy csokorba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vízenergia

A legnagyobb, 2010-ben megvalósult vízenergia projekt egyben Dél-kelet Ázsia legnagyobb vízerőműve is. A 6 turbinából álló vietnámi Son La erőmű első turbináját december végén csatlakoztatták a nemzeti áramhálózathoz. A 2 milliárd dolláros erőmű 2012-ben éri el teljes kapacitását, amikor is 2400 MW áram termelésére lesz alkalmas.

A második legnagyobb projekt Laosban található: az 1070 MW kapacitású vízerőművet decemberben avatták fel, ötévnyi építés után.

A dobogó harmadik fogán a 855 MW kapacitású, brazíl Foz do Chapeco erőmű áll.

Offshore szélenergia

A tavaly üzembe állított legnagyobb offshore erőművek legtöbbje az Egyesült Királyság körül található. Kent partjaitól 11 km-nyire található az 1,2 milliárd dollárból megépült Thanet offshore szélpark, mely 2010 utolsó negyedévében kezdte meg működését, és látja el mintegy 300 MW elektromos árammal a szigetországot. Ez a világ legnagyobb offshore szélfarmja jelenleg.

A második Dánia partjainál fekszik, a Rødsand II szélerőművet, amely 207 MW áramot termel, az E.ON helyezte üzembe tavaly.

Szintén az E.ON nevéhez fűződik a Skócia partjainál fekvő Robin Rigg Szélerőmű, mely 180 MW kapacitású.

Szárazföldi szélenergia

A legtöbb működő szárazföldi szélerőmű az Egyesült Államok területén található. 2010 novemberében a Roscoe Szélerőmű számított a legnagyobbnak a világon, mely 781,5 MW áram termelésére alkalmas. A még építés alatt álló szélerőművek közül a legnagyobb a 800 MW-os Alta Szélerőmű Center, mely szintén az USA-ban található, míg a legnagyobb tervezett erőműnek a kínai Gansu Szélerőmű számít, a maga 10 ezer MW-os tervezett kapacitásával.

A tavaly üzembe állítottak közül a legnagyobb a Fowler Ridge erőmű az USA-ban, Indianapolistól 140 km-re található. Jelenleg két fázisa készült el, de egy harmadik is építés alatt áll, és tervek szerint 600 MW-nyi áramot termel majd.

A második legnagyobb a 404 MW-os Penascal erőmű, Texasban, amit áprilisban adtak át.

Napenergia

Idén Európa vitte a prímet a legnagyobb naperőművek átadásának számában, ugyanakkor a legnagyobb erőművet a kanadai Ontarioban adták át, melynek kapacitása 97 MW.

A következő hét legnagyobb erőmű mindegyike európai: Olaszországban, Németországban és Spanyolországban kerültek átadásra.

Geotermikus energia

Habár a már működő, legnagyobb geotermikus erőművek szinte mindegyike az USA-ban található, a tavaly átadott új erőművek három legnagyobbika más kontinensen található.

Az első helyen az új-zélandi Nga Awa Purua erőmű végzett, mely 132 MW áram termelésére alkalmas, és egyben a legnagyobb egyturbinás erőmű a világon.

A második helyen végzett erőmű az olaszországi Larderello geotermikus övezetében található, ahol már az 1930-as években is működtek geotermikus erőművek. A Nuova Radicondoli 2 és a Chiusdino 1 is 20-20 MW-nyi elektromos áramot termel, mindkettőt tavaly adták át.

A harmadik, teljesen befejezett projekt Kenyában található, ahol az Olkaria II. üzem 35 MW áramot termel, mely az első fázissal együtt 105 MW áramot ad az afrikai országnak, ezzel a kontinens legnagyobb geotermikus erőművének számít.

Etanol

2010-ben az USA és Brazília vezette a listát az átadott etanolüzemek számát tekintve: a legnagyobb üzemek közül nyolcat ugyanis ezen két ország valamelyikében helyezték üzembe. Az alábbi táblázatban található a lista.

Biomassza - erőművek

A világ legnagyobb, tavaly átadott biomassza erőműveinek listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?