Milliárdokat hozhat a környzetvédelem hazánk konyhájára

agrarszektor.hu
Kétmilliárd euró megtakarítást, 10%-kal több munkahelyet és nagyobb energiabiztonságot jelentene hazánk számára a 30 százalékos kibocsátás csökkentés - derül ki a Greenpeace által rendelt tanulmányból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Greenpeace bemutatta az Ecofys nemzetközi kutatóintézettől rendelt tanulmányát, mely az ambiciózusabb klímavédelmi intézkedések magyarországi gazdasági hatásait vizsgálta. A szakértők 15 héten át dolgoztak az elemzésen, mely elsőként vette figyelembe már a gazdasági válság hatásait is. A tanulmány azt vizsgálta, hogy minden költséget és hasznot figyelembe véve milyen gazdasági következményei lennének, ha az unió 2020-ig nem 20%-os, hanem 30%-os kibocsátás csökkentést tűzne ki maga elé (az 1990-es szinthez képest).

Joris Koornreef, a tanulmány egyik szerzője, a Greenpeace bemutatóján elmondta: az elemzés megmutatta, hogy Magyarország negatív költséggel is megvalósíthatná a magasabb kibocsátás csökkentési célokat. Ez összességében körülbelül 2 milliárd euró megtakarítást, 10%-kal több munkahelyet és nagyobb energiabiztonságot jelent, mintha a 20%-os csökkentés maradna érvényben.

Az eddigi kormányzatok úgy hitték, a klímavédelem, az energiahatékonyság és a megújulók terjesztése áldozathozatal a részünkről, a gazdaság összeomlásához vezethet, valamiféle luxus. Az Ecofys tanulmánya azonban bebizonyítja: a klímavédelem már középtávon pénzt hoz, munkahelyeket teremt, és serkenti a gazdaságot az új beruházások révén. Ez persze komoly politikai elköteleződést sürget - mondta Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?